Siirry sisältöön
Uutiset

Ravitsemusterapeutilta videovinkit lapsiperheiden ruokailuun

Julkaistu: 8.9.2023, klo 10:36

Katso ravitsemusterapeutin vinkit Eloisan Youtube-kanavalta.

Etelä-Savon hyvinvointialueen ravitsemusterapia on tuottanut neuvoloiden ja lapsiperheiden tarpeisiin soveltuvan ohjevideon. Videon aiheena on ruokailu lapsiperheissä. Vajaan kymmenen minuutin pituisella videolla puhuu ravitsemusterapeutti Satu Parkkinen.

– Pohdimme neuvolan terveydenhoitajien kanssa, kuinka voisimme tukea vanhemmuutta muutenkin kuin neuvolan vastaanotoilla. Ravitsemusasioissa päädyimme vinkkien laatimiseen videon muodossa, Parkkinen taustoittaa.

Videon voit katsoa Eloisan Youtube-kanavalta, ravitsemusterapian palvelusivultamme tai lastenneuvolan asiakassivuiltamme.

Ravitsemusterapeutti neuvoo koko perhettä

Videolle Parkkinen on koonnut tärkeimmät vinkit, mihin lapsiperheiden ruokailutavoissa kannattaa kiinnittää huomiota. Kun ruokailuun liittyvät perusasiat ovat kunnossa kotona, lapsen on helppo omaksua ne myös kouluruokailussa tai varhaiskasvatuksessa.

– Lapsi tarvitsee rajoja ruokailussakin, hän ei itse osaa valita ruokiaan oikein. Vanhemman rooli ei ole aina kivaa, mutta rajat ovat rakkautta, Parkkinen muistuttaa.

Lapsiperheiden ruokailutottumuksien haasteita ovat muun muassa muualla kuin pöydän ääressä syöminen, epäsäännöllinen syöminen, muuhun kuin ruokailuun keskittyminen syödessä, monipuoliset aterian osat ja herkkujen määrä.

– Vastaanotoilla tulee usein esille se, ettei tiedetä mitkä ovat oleellisia aterioiden osia tai kohtuulliset herkkutuotteiden määrät kouluikäisille ja sitä nuoremmille, Parkkinen kertoo.

Vanhemmat ovat esimerkin näyttäjiä kotona, sillä lapset herkästi mallintavat ruokailutottumuksia perheen keskuudessa.

Ravitsemusterapeutin arkivinkki:

Mitä tänään syötäisiin?

Koulun tai päiväkodin ruokalistalta voit poimia vinkkejä myös arkiruokailuun kotona! Näin koko perhe tottuu paremmin eri ruokalajeihin.

Videolla voi kerrata perusoppeja

Vaikka ravitsemuksen ja ruokailun perusteet, kuten lautasmalli ja ateriasuositukset ovat usein tuttuja, niiden omaksumisessa esiintyy suuria eroja. Videolla Parkkinen käy läpi perusasioita, jotka voi aina tarvittaessa helposti kerrata.

– Ehkä se on nykyaikaa, että vaikka asiat tiedostetaan, niitä ei ehditä tai muisteta arjessa noudattaa. Siksi ajattelimme, että tällainen video voisi olla hyvä tapa muistuttaa asioista, sen voi katsella silloin kun itsellä on parhaiten aikaa, Parkkinen vinkkaa.