Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Eloisa ja Itä-Suomen yliopisto perustavat yhteisprofessuurin

Julkaistu: 25.9.2023, klo 15:27

Etelä-Savon hyvinvointialue ja Itä-Suomen yliopisto perustavat sosiaalityön yhteisprofessuurin. Eloisan aluehallitus päätti nelivuotiseen yhteisprofessuuriin liittymisestä 25.9.2023.

– Sosiaalityön professuuri liittyy meillä vahvasti sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon palvelujen saattamiseen yhteen eli sote-integraatioon. Tarkoituksena on vahvistaa erityisesti Vaalijalan erityisosaamista. Vaalijalan osaamis- ja tukikeskushan tuottaa kansallisesti merkittäviä palveluja koko maan tarpeisiin, kertoo sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi.

Yhteisprofessuuria hoitavan henkilön vastuulla tulee olemaan muun muassa ulkoisen tutkimusrahoituksen hankinta, aktiivinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan vahvistaminen, asiakaspolkujen tutkiminen perus- ja erityispalveluissa, sosiaalityön harjoittelutoiminnan ja osaamisen vahvistamisen tukeminen sekä yhteistyö YTA-alueella sosiaalihuollon tutkimuksellisissa asioissa.

– Meillä on Vaalijassa erityisosaamista, jota voimme nyt vahvistaa ja tarjota henkilökunnalle osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Samaan tapaan kuin sairaalapalveluissa myös sosiaalityössä voidaan saada väitöskirjojen ohjausta. Jo muutamankin rahoitetun projektin ja onnistuneen vammaispalvelujen kehitystyön avulla professuuri tulee lisäksi maksamaan itsensä. Lisäksi tätä voi pitää myös talouden sopeutustoimena, jolla haemme kustannustehokkaampia työtapoja ja muita säästöjä, arvioi hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä

Professuuri toteutetaan ja rahoitetaan siten, että tehtävää hoitavan henkilön työaika ja kustannukset jaetaan puoliksi Eloisan ja yliopiston kesken. Tehtävän yhteenlaskettu vuosikustannus on noin 120 000 euroa, josta Eloisan osuus on 60 000 euroa. 

– Yhteinen professuuri on hieno asia. Se nostaa Eloisan profiilia ja syventää osaamista asiakkaille tärkeissä sosiaalipalveluissa, iloitsee aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).

Kokouksen päätteeksi
Kokouksen päätteeksi Heikki Laukkanen, Seppo Lokka, Pirkko Valtoja, Seija Kuikka ja Santeri Seppälä vaihtavat ajatuksia.

Professuuri alkaa 1.1.2024 ja päättyy vuoden 2028 lopussa.  

– Yliopisto tulee rekrytoimaan henkilön virkaan, johon sisältyy sosiaalityön professorin tehtävä Itä-Suomen yliopistossa. Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalityön alan professorin pätevyys, jonka yliopisto määrittelee, Tavi kertoo.               

Viran nimike yliopistossa on joko professori tai apulaisprofessori ja Etelä-Savon hyvinvointialueella yliopiston määrittelemä tehtävänimike on erityisasiantuntija ja alana sosiaalityön tutkimus ja integraatio. Virka sijoittuu Eloisassa sosiaalipalveluiden yhteisten palveluiden palvelualueelle.

Yhteisprofessuurista laaditaan vielä erillinen sopimus hyvinvointialueen ja yliopiston kesken viran perustamisen jälkeen.

Aluehallitus äänesti professuurin perustamisesta. Janne Laine (kesk.) esitti Eija Stenbergin (sd.) kannattaman, että tässä taloudellisessa tilanteessa professuuri ei perusteta. Äänin 11-2 virka kuitenkin perustetaan.

Aluehallitus linjasi uusia talouden sopeutustoimia ja periaatteita

Aluehallitus linjasi palvelujen tuotantosuunnitelman toimeenpanon ja hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion periaatteita. Aluehallitus hyväksyi 12 kohdan listauksen talouden sopeuttamisen periaatteista. Tiukassa taloustilanteessa Eloisa joutuu muun muassa aloittamaan vuoden kolmannet yhteistoimintaneuvottelut.

– Monien tehtävät tulevat muuttumaan, joten haluamme käydä asiat läpi hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Perkaamme vielä kerran jo ohueksi käynyttä hallintoa ja siellä voivat tulla kyseeseen myös taloudelliset ja tuotannolliset syyt eli myös irtisanomisia. Palveluja tuottavasta henkilöstöstä meillä on huutava pula, joten siellä neuvottelut voivat merkitä vain lähinnä työtehtävän muutoksia. Neuvotteluprosessin vetäjänä toimii henkilöstöjohtaja, kertoo hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Konsernipalvelujen johtaja Sami Sipilä esitteli hallitukselle taloustilannetta. Näkymä sekä kuluvan että ensi vuoden alijäämästä on 50 miljoonan euron luokkaa.

– Valtion rahoitus on riittämätöntä liki kaikille hyvinvointialueille. Emme ole tässä yksin ja aivan vastaavassa tilanteessa ovat kollegat naapurihyvinvointialueilla, Sipilä sanoo.

Menopuolella Eloisa suurin ongelma ovat hurjaa vauhtia kallistuneet ostopalvelut.

– Sidommekin palvelujen ostojen kustannusmuutokset uusissa hankinnoissa maksimissaan hyvinvointialueindeksiin, joka vastaa hyvinvointialueen rahoituksessa käytettävää sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen kustannusten tarkistamisen indeksiä. Hinnankorotukset olemassa oleviin palveluihin käsitellään maksimissaan kerran vuodessa, eikä niitä hyväksytä automaattisesti, listaa Sipilä muutoksia.

Sami Sipilä
Sami Sipilä kertoo talouden tilanteesta aluehallitukselle. Lakimies Tarja Poikolainen tekee muistiinpanoja.

Vuokratyövoimaa hyvinvointialue pyrkii vähentämään merkittävästi ja luopumaan siitä hoitotyössä kokonaan. Työpaikkojen täyttölupamenettely tiukentuu johtaja-, päällikkö ja hallinnollisissa asiantuntijatehtävissä. Tiimien itseohjautuvuutta lisätään.

Muita talouden tehostamisen keinoja ovat muun muassa tilatehokkuuden parantaminen nopeasti ensisijaisuusjärjestyksessä: yksityisiltä vuokratut tilat, kunnilta vuokratut tilat, itse omistetut tilat.

– Kaikissa palveluhankinnoissa pyrimme kilpailun kautta hakemaan volyymin tuomaa kustannustehokkuutta, Sipilä kertoo.

Aluehallitus äänesti myös palvelujen tuotantosuunnitelman toimeenpanon linjauksista. Janne Laine (kesk.) esitti Eija Stenbergin kannattama, että koska aluevaltuusto ei hyväksynyt palvelujen tuotantosuunnitelman liitettä, ei myöskään sen mukaisista palvelujen muutoksista käynnistetä yt-neuvotteluja eivätkä ne kuuluisi supistusten tai muutosten piiriin.

Laineen esitys kaatui äänin 8-4.

Aluevaltuusto käsittelee ja hyväksyy vuoden 2024 talousarvion sekä vuosien 2024-2026 taloussuunnitelman 11.12.2023. Aluehallituksen ensimmäinen talousarviokäsittely on 13.11.2023 ja toinen 27.11.2023.

Aluehallituksen kokouksen kaikki asiat ja päätökset julkaistaan asialistassa ja pöytäkirjassa täällä.

Lisätietoja

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, heikki.laukkanen@etela-savo.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi