Siirry sisältöön
Uutiset

Etelä-Savossa ikääntyneiden palvelut ovat siellä, missä tarvitsijatkin ovat 

Julkaistu: 27.9.2023, klo 10:47

Etelä-Savossa on ikääntyneitä eniten koko suomessa ja ikääntynyt väestö nähdään voimavarana. Ikääntyneiden asiat ovat vahvasti esillä Eloisan alueella ensi viikolla vietettävällä Vanhustenviikolla.  

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan alueella ikäihmisten palvelujen kehittämistä ohjaa palvelujen tuotantosuunnitelma, joka on vastikään hyväksytty aluevaltuustossa. Eloisan tavoitteena on lisätä ympärivuorokautisen asumisen rinnalle kevyempää asumista eli yhteisöllistä asumista ja perhehoitoa.  

– Lähtökohtana on, että ikääntyneiden palvelut ovat siellä, missä meidän asiakkaamme ovat. Palvelut tuodaan kotiin ja kun kotona asuminen ei ole enää turvallista, niin asumisyksiköitä on koko Eloisan alueella kattavasti, ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen sanoo.

Yhteisöllisessä asumisessa asukkaat asuvat asumisyksiköissä, joissa sosiaalista kanssakäymistä tuetaan monenlaisella toiminnalla. Hoiva- ja hoitopalvelut tuotetaan asiakkaalle hänen tarpeensa mukaisesti. Ympärivuorokautisen asumisen piirissä on pääasiassa muistisairaita, jotka tarvitsevat turvallisen ympäristön ja vahvan henkilöstömitoituksen. Tärkeässä roolissa on myös omaishoito ja kaikki ennakoivat palvelut, joilla tuetaan asiakkaiden turvallista kotona asumista. Ikääntyneiden palveluissa geriatriset arviointiosastot tukevat puolestaan turvallista kotiutumista.

Palvelutuotantosuunnitelman taustalla on Etelä-Savon ikäohjelma, jonka suunnitteluun on osallistettu satoja henkilöitä. Ikäohjelma on osallisuutta, turvallisuutta ja toimintakykyä tukeva hyvinvoinninmalli. Ikäohjelman tavoitteena on, että ikääntyvä väestö saa tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti. Pääset tutustumaan Etelä-Savon ikäohjelmaan Eloisan nettisivuilta

Viivytyksettä palveluihin 

Monipuolisella palvelurakenteella halutaan varmistaa, että asiakkaat saavat viivytyksettä tarvitsemansa palvelut. Samalla turvataan resurssien riittävyys. Samalla periaatteella on kehitetty myös yksi yhteinen palveluneuvo koko Eloisan alueella ikäihmisten asioihin. 

– Ikäpalvelun palveluneuvo auttaa aina, jos tarvitset ohjausta, neuvoa palveluista tai palvelutarpeen arviointia, ikääntyneiden palvelujen palvelualuepäällikkö Sanna Luokkamäki sanoo. 

Ikääntyneiden asiakasohjauksen keskitetty numero 015 211 557 palvelee arkisin klo 9-15 puhelimitse ja myös chatissa Eloisan nettisivuilla. Muuna aikana voit jättää kiireettömän yhteydenottopyynnön nettisivujen kautta.

Ensi viikolla vietettävä Vanhustenviikko huipentuu Ikämessuihin 

Vuoden 2023 Vanhustenviikon kattoteemana on “Tehdään iästä numero”. Vanhustenviikolla Mikkelissä, Savonlinnassa ja Pieksämäellä järjestetään Ikämessut. Kellonaika kaikilla paikkakunnilla on sama klo 10-14: 

  • tiistaina 3.10.2023, Savonlinna kansalaistori  
  • keskiviikkona 4.10.2023 Pieksämäki Veturitori
  • torstaina 5.10.2023, Mikkeli pääkirjaston Mikkeli-Sali.  

Messuilla on monipuolisesti esillä teknologiaa, ravitsemusasioita, liikuntaa ja kulttuuria. Lisäksi vahvana teemana ovat ennaltaehkäisy ja hyvinvointi. Messuilla järjestetään myös yhteisjumppaa, josta voi ottaa omaan arkeensa hyviä vinkkejä toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Ikämessuilla saa tietoa myös Eloisan ikääntyneiden palveluista, vapaaehtoistyöstä ja toimintakykyä ylläpitävästä toiminnasta. Mukana myös järjestöjä ja yksityisiä palvelutuottajia. Ikämessujen tarjonta hieman eroaa eri paikkakunnille riippuen esittelijöistä.

– Halusimme tuoda eri toimijat saman katon alle kertomaan ikääntyneiden palveluista ja luomaan yhdessä ikäystävällistä Etelä-Savoa. Täällä on tehty erinomaista työtä ikääntyvän väestön hyväksi, Luokkamäki kertoo.

Ikääntynyt syksyisessä metsässä, kuvituskuva Mostphotos.

Vie vanhus ulos 

Etelä-Savo on noussut hyvin esille Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjassa. Tiistain 26.9. tilanteen perusteella Etelä-Savon hyvinvointialue on neljäntenä 1207 ulkoiluilla.

–  Haastamme kaikki mukaan kampanjaan. Aikaa osallistua on vielä sunnuntaihin 1.10.2023 saakka. Eiköhän nousta myö yhessä Etelä-Savossa palkintosijoille, Niina Kaukonen innostaa ja kertoo osallistuneensa kampanjaan jo itsekin yhdessä ikäjohtotiimiläisten kanssa.

Lisätietoja

Niina Kaukonen, ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa

Niina Kaukonen

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja, Hyvinvointialueen johto, Ikääntyneiden palvelut

Sanna Luokkamäki, palvelualuepäällikkö

Sanna Luokkamäki

Palvelualuepäällikkö, Geriatrinen osastopalvelu, Ikääntyneiden palvelut