Siirry sisältöön
Uutiset

Inkontinenssi- ja diabetestuotteiden kotiinkuljetuspalvelun asiakastietoihin on kohdistunut tietovuoto

Julkaistu: 29.9.2023, klo 14:30

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan inkontinenssi- ja diabetestuotteiden kuljetuspalvelua hoitavien sopimuskumppaneiden alihankkija Westlog Oy:n tietojärjestelmiin on tehty tietomurto elokuussa 2023. Tietovuodon laajuuden ja vaikutusten arviointi on vielä kesken. Eloisa on yhteydessä tietovuodon kohteeksi joutuneisiin henkilökohtaisesti, kun tilannekuva tarkentuu.

Inkontinenssi- ja diabeteshoitotuotteiden kuljetuspalvelua hoitavan yksityisen Westlog Oy:n tietojärjestelmiin on tehty elokuussa 2023 tietomurto. Westlog Oy toimii alihankkijana Oy Essity Finland AB:lle ja Roche Diagnostics Oy:lle, joiden kanssa Etelä-Savon hyvinvointialueella on palvelusopimukset hoitotarvikkeiden kuljetuspalveluista.

– Etelä Savon hyvinvointialueen omiin tietojärjestelmiin ei siis ole kohdistunut kyberhyökkäystä tai tietomurtoa, pääarkkitehti Tero Taivainen painottaa.

Tietovuodon kohteeksi ovat joutuneet monet hyvinvointialueet. Etelä-Savon alueella tietovuoto kohdistuu pääosin Savonlinnan seudulle. Tapahtuneen tietomurron seurauksena yllä mainittuja tuotteita kotiin tilaavien asiakkaiden tietoja sekä järjestelmiä käyttävien Eloisan työntekijöiden työyhteystietoja on vuotanut ulkopuolisille. Tietovuoto kohdistuu ensisijaisesti yleisiin henkilötietoihin, kuten nimi ja yhteystiedot, mutta joidenkin asiakkaiden tiedoissa esiintyy myös henkilötunnus sekä tilaustietoja. Tietovuoto ei kohdistu terveystietoihin.

Etelä-Savon hyvinvointialue on pyytänyt sopimuskumppaneiltaan Oy Essity Finland AB ja Roche Diagnostic Oy:ltä lisäselvitystä tietomurrosta ja tarkennettuja tietoja tietosisällöstä, joka on joutunut ulkopuoliselle. Tietovuodon laajuuden ja vaikutusten arviointi on vielä kesken.

– Ennen kuin tietovuodon laajuus on täysin selvitetty, asiakkaiden on hyvä kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi epämääräisiin yhteydenottoihin tai perusteettomiin laskuihin. Jos epäilee omien tietojen väärinkäyttöä, kannattaa olla yhteydessä poliisiin, tietosuojavastaava Tarja Vellonen sanoo.

Westlog Oy on asentanut omiin tietojärjestelmiinsä erityisen valvontajärjestelmän ja tehnyt ilmoituksen tietomurrosta tietosuojavaltuutetulle ja poliisille. Myös Etelä-Savon hyvinvointialue on ilmoittanut asiasta Tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Inkontinenssi- ja diabetestuotteiden kotiinkuljetuspalvelun asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä tavarantoimittajaan. Etelä-Savon hyvinvointialue tiedottaa tietovuodon kohteeksi joutuneita asiakkaitaan sekä työntekijöitään henkilökohtaisesti, kun tilannekuva tarkentuu.