Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Ministeriön uudet laskelmat napsaisivat Eloisalta 5,5 miljoonaa ensi vuodelta

Julkaistu: 10.10.2023, klo 15:51

Valtiovarainministeriön (10.10.2023) tarkentuneet luvut hyvinvointialueiden rahoituksesta toivat lisätuskaa Etelä-Savoon.

– Kuluvan vuoden rahoitus näkyy olevan ennallaan, mutta ensi vuoden rahoituksesta oli lähtenyt 5,5 miljoonaa euroa. Ei tämä tuo ainakaan helpotusta käynnissä oleviin yhteistoimintaneuvotteluihin, huokaa Eloisan konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä.

Luvut sote-uudistuksen johdosta tehtävän kertakorvauksen suhteen eivät myöskään parantuneet. Rahaa on edelleen tulossa 27,4 miljoonaa, kun Eloisan oman arvion mukaan sitä pitäisi tulla 40 miljoonaa euroa.  

– Määrällisesti eniten rahoitus on tippunut sosiaali- ja terveyspalveluissa, mutta myös pelastuspuoli on laskenut samassa suhteessa. Suurin selittävä tekijä lienee siinä, että valtion kokonaisrahoitus hyvinvointialueille on pudonnut noin 180 miljoonaa euroa, noin 24,4 miljardista eurosta noin 24,2 miljardiin euroon. Suhteellinen osuutemme ei ole laskenut. Saamme siis vähemmän, koska kaikki muutkin saavat vähemmän, Sipilä kertoo.

Rahoitusta vähensi alueiden kulujen muutosta ilmaisevan hyvinvointialueindeksin tarkentuminen noin 0,8 prosenttiyksikköä kevään ennustetta alhaisemmaksi.

Ministeriön korjatun laskelman mukaisesti Eloisan valtionrahoitukseksi tälle vuodelle olisi muodostumassa noin 695 miljoonaa euroa. Eloisan vuoden 2023 talousarviossa alkuperäinen rahoituksen lukema oli 703 miljoonaa euroa.

Vuodelle 2024 rahoitusta on ministeriön laskelman mukaan tulossa noin 709,6 miljoonaa euroa.

– Luvut ovat karuja. Valtuuston hyväksymän palvelujen tuotantosuunnitelman 45 miljoonan euron tavoite ei riitä tasapainottamaan taloutta. Emme ole tässä tuskassa yksin. Alijäämien kattamiselle täytyy saada pari lisävuotta. Muuten tämä menee kohtuuttomaksi aika monen muunkin hyvinvointialueen kannalta, vaatii aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk).

Lisätietoja

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, heikki.laukkanen@etela-savo.fi

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi