Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Eloisan vastaanottovalmennusten ensimmäinen kierros on saatu päätökseen

Julkaistu: 30.10.2023, klo 11:49

Eloisan vastaanottovalmennuksissa uudistetaan perusterveydenhuollon toimintatapoja, jotta hoidon sujuvuutta, jatkuvuutta ja laatua voidaan parantaa pitkäaikaissairaiden hoidossa. Valmennuksia järjestetään yhteensä neljä, joihin jokaiseen kokoontuu Eloisan ammattilaisia eri yksiköistä. Ensimmäinen valmennuskierros on nyt tullut päätökseensä hyvin tuloksin. 

Valmennuksen aikana tiimit kävivät itse läpi omien yksiköidensä toimintatapoja ja arvioivat niiden toimivuutta. Selvitystyön pohjalta yksiköt ottivat käyttöön uusia työtapoja, joiden tarkoituksena on tehostaa pitkäaikaissairaiden hoitopolkuja ja parantaa henkilöstön työssä jaksamista.

  • Mäntyharjun soteaseman ja Hirvensalmen sekä Pertunmaan sotepisteiden osalta Eloisan vastaanottovalmennus lyhensi pitkäaikaissairaiden potilaiden hoitopolkuja merkittävästi. Käytännössä potilaan käyntien ja yhteydenottojen määrää saatiin vähemmäksi tehokkaampien toimintatapojen ansiosta. Potilaan nyt ottaessa yhteyttä ohjelmoimme hoidon tarpeen arvion jälkeen suoraan tarvittavat tutkimukset sekä potilaan omaseurannat, jolloin tulokset ovat käytettävissä käynnillä. Esitietolomake auttaa potilasta jäsentämään omia toiveitaan ja ajatuksiaan vastaanottokäyntiä varten, jolloin aikaa on vapautunut asioiden varsinaiseen käsittelyyn vastaanottotilanteessa, kertoo Eteläisen alueen ylilääkäri Eemu-Samuli Väliaho

Valmennukseen osallistuneet ammattilaiset saivat aikaan yhteisen kuvan pitkäaikaissairaiden hoitopolusta ja selkiyttivät asiakasohjausta yhdessä digitaalisen sote-keskuksen kanssa

  • Etelä-Savon hyvinvointialueella on pilotoitu muun muassa uutta mallia pitkäaikaissairaan seurantakäyntien toteuttamisessa, jossa hoitajavastaanotolla voidaan konsultoida etälääkäriä. Terveydenhoitaja ja lääkäri toimivat meillä tiiviinä työparina. Yhtenäisiä selkeitä käytänteitä luomalla ja toimintaa tehostamalla saamme vapautettua enemmän aikaa potilaan hoitamiseen, ja meillä tämä on ollut mahdollista yksiköiden kehitysmyönteisen moniammatillisen porukan ansiosta. Ehdottomasti vahvuutena alueella on ammattitaitoiset ja kokeneet hoitajat, jotka myös tuntevat potilaat pitkältä ajalta, Väliaho jatkaa.
Ryhmäkuvassa Eloisan ammattilaisia seisomassa ja kyykyssä poseeraamassa kameraan päin.
Vastaanottovalmennukseen osallistuneet Eloisan ammattilaiset.

Vastaanottovalmennukset jatkuvat parasta aikaa toisen valmennusryhmän osalta kohti hyvinvointialueen yhteisiä toimintatapoja. Valmennukset järjestetään osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta, joka päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä. Pitkäaikaissairaiden hoitopolkuja kehitetään myös valmennusten jälkeen Kestävän kasvun Eloisa -hankkeen tuella vuoden 2025 loppuun saakka.


Vastaanottovalmentajina toimivat

Elisa Lajunen, asiantuntija, elisa.lajunen@etelasavonha.fi, 040 359 7008
Mia Luukkainen, asiantuntija, mia.luukkainen@etelasavonha.fi, 044 417 2747