Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa aikoo myydä osuutensa Mikkelin Pesula Oy:stä

Julkaistu: 13.11.2023, klo 16:47

Osuuskauppa Suur-Savo on ostamassa Mikkelin Pesula Oy:n vähemmistöosuuden Etelä-Savon hyvinvointialueelta (Eloisa). Aluehallitus käsitteli osuuskaupan ostotarjousta kokouksessaan 13.11.2023.

Asian käsittely jatkuu kuitenkin keskiviikkona 15.11. Aluehallituksen jäsenet haluavat lisätietoja kauppaan liittyvistä yksityiskohdista, joita ei ollut saatavilla kokouksessa.

Vähemmistöosuuden hinta on 388 560 euroa, mikä vastaa yhtiön osakkeiden käypää arvoa.  

Osuuskauppa Suur-Savo omistaa Mikkelin Pesula Oy:n 210:sta osakkeesta 108 osaketta, mikä on 51,43 prosenttia koko osakekannasta. Osakkeet päätyivät osuuskaupalle 2021, kun Mikkelin kaupunki myi oman osuutensa pesulayhtiöistä.

Etelä-Savon hyvinvointialue omistaa loput 102 osaketta eli 48,57 prosenttia yhtiön osakekannasta. Eloisalle yhtiön osakkeet siirtyivät vuoden 2023 alussa toteutuneen sote-uudistuksen myötä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymältä (Essote).

– Pesula ei ole in-house-yhtiömme. Meillä ei ole nykyolosuhteissa edellytyksiä osallistua yhtiön jatkokehittämiseen. Kun pääomistaja on halukas ostamaan osakkeet, niin nyt on hyvä aika meille luopua niistä, perustelee osakkaiden myyntiä aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.). 

Heikki Laukkanen ja Santeri Seppälä
Heikki Laukkanen ja Santeri Seppälä aloittelevat aluehallituksen kokousta.

Mikkelin Pesula Oy on perustettu vuonna 1965. Yhtiö harjoittaa nykyisin pesulaliiketoimintaa viidentoista maakunnan alueella Suomessa. Vuosien varrella yhtiön toiminta on laajentunut sairaalatekstiileistä työvaatteisiin, siivoustekstiileihin sekä hotelli- ja ravintola-alan tekstiileihin.

 Yhtiön asiakkaita ovat sairaalat, terveysasemat ja hoivapalveluyksiköt, hotellit sekä elintarviketeollisuuden ja muiden teollisuuden alojen yritykset. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 7,7 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä noin 150 henkilöä.

Lisätietoja

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, heikki.laukkanen@etela-savo.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi

Lakimies Tarja Poikolainen, p. 040 359 9483, tarja.poikolainen@etelasavonha.fi

Mali Soininen, Oskari Valtola ja Tommi Vehmala
Mali Soininen, Oskari Valtola ja Tommi Vehmala valmistautuvat aluehallituksen kokouksen aloitukseen.

Eloisa irtoaa Una Oy:stä

Eloisa irtoa hyvinvointialueiden yhteisestä ict-kehittäjästä Una Oy:stä. Una Oy:n tarkoituksena on tuottaa omistaja-asiakkailleen hyötyä parantamalla sote-tiedon liikkuvuutta. Tavoitteena on ollut sen varmistaminen, että sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät toimivat yhteen ja tieto kulkee tehokkaasti ammattilaisten välillä.

– Arvioimme, että Una Oy:n ratkaisuista ei ole enää odotettavissa merkittävää hyötyä Eloisalle lähivuosina. Moni muukin omistaja on luopumassa yhtiön toiminnasta ja kustannukset kasvaisivat jäljelle jääville. Katsoimme parhaaksi luopua toiminnasta tässä vaiheessa, kertoo digijohtaja Jukka Mielonen.

Eloisa tarjoaa osakkeita muille osakkaille tai yhtiöille. Mikäli osakkeita ei saada myytyä, luovutetaan ne vastikkeetta Una Oy:lle.

Una-yhteistyössä ovat tällä hetkellä asiakasomistajina Etelä-Savon hyvinvointialueen lisäksi: Keski-Uusimaan, Keski-Suomen-, Pirkanmaan-, Pohjois-Savon-, Varsinais-Suomen-, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan-, Lapin-, Kainuun-, Etelä-Pohjanmaan-, Kanta-Hämeen-, Satakunnan-, Ahvenanmaan- ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueet.

Eloisa on jättäytynyt pois ratkaisuja koskevista uusista sopimuksista jo 1.1.2022 alkaen. Etelä-Savon hyvinvointialueelle on voimassa sopimus Kehittämisen yhteistyöstä. Kehittämisyhteistyön kustannus vuodelle 2024 tulisi olemaan 33 000 euroa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen osakekanta on 100 kpl A sarjan ja 100 kpl C sarjan osaketta.   Osakekannan nimellisarvo on 180 000 euroa.             

Lisätietoja

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Digijohtaja Jukka Mielonen, p. 050 549 3285, jukka.mielonen@etelasavonha.fi

Hyvinvointialueet tarkentavat Vaalijalan jakosopimusta

Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ovat neuvotelleet tarkentavasta sopimuksesta Vaalijalan kuntayhtymän varojen ja velkojen jakautumisesta sekä sopimuksesta kuntayhtymän toimintojen päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä. Etelä-Savon aluehallitus hyväksyi sopimukset omalta osaltaan.

Sopimuksen tarkoituksena on sopia yksityiskohtaisesti Vaalijalan toiminnan, varojen ja velkojen jakautumisesta sekä sen hallintoon 31.12.2022 jälkeen liittyvien tehtävien hoitamisesta sekä muista muutosvaiheeseen liittyvistä asioista.

Hyvinvointialueet ovat sopineet, että Etelä-Savo toimii vastuuhyvinvointialueena. Sopimuksessa on kirjattu vastuuhyvinvointialueen tehtävät sekä aikataulu tehtävien suorittamiselle.

Omaisuutta jaetaan hyvinvointialueiden kesken siten, että Pohjois-Savo saa noin 8,7 miljoonan (55,3 %), Etelä-Savo noin 6,9 miljoonan (43,43 %) ja Päijät-Häme noin 0,2 miljoonan euron (1,27 %) edestä.

Lisätietoja

Henkilöstölakimies Aki Rasimus, p. 040 656 7444, aki.rasimus@etelasavonha.fi