Siirry sisältöön
Uutiset

Juvalla muutamia tulirokkotartuntoja

Julkaistu: 22.11.2023, klo 15:22

kuvituskuva: lapsen iholla punertavia rokkonäppylöitä

Juvan kunnan tiedote 22.11.2023:

(päiväkodin nimi korjattu 23.11. klo 8.14)

Juvan Martti Talvela -kampuksen Apila-päiväkodissa on todettu A-streptokokin aiheuttamia infektioita. Näistä tulirokoksi on varmistunut muutamia. Lisäksi näytteistä on löydetty hoitoa vaativia nielutulehduksia. Näytteitä on otettu päiväkotiryhmästä, henkilökunnasta sekä heidän lähipiiristään 14.11.2023 alkaen.

A-streptokokki on bakteeri, joka tarttuu eritteiden välityksellä pisara- ja kosketustartuntana. Se aiheuttaa yleisimmin kuumeisen nielutulehduksen eli angiinan, jonka esiintymishuippu on 5–15-vuotiailla lapsilla. A-streptokokki voi aiheuttaa myös Suomessa nykyään harvinaista tulirokkoa. Lisäksi A-streptokokki voi aiheuttaa esim. ihoinfektion, kuten märkäruven tai peräaukkoa ympäröivän ihon tulehduksen.

Tulirokon oireita ovat kuumeisen nielutulehduksen lisäksi hento punoittava ihottuma kasvoilla ja ylävartalossa sekä punoittava ja turpea kieli.

Mikäli lapsellanne ilmenee A-streptokokin aiheuttaman infektion oireita, on syytä olla yhteydessä sosiaali- ja terveysaseman Terveysneuvoon (Juvalla puh. 040 656 7500 ma–pe klo 8–15) tai kiireellisissä tapauksissa Päivystysapuun (puh. 116117 avoinna 24/7).

A-streptokokki todetaan nielunäytteestä antigeenipikatestillä tai viljelyllä ja hoidetaan mikrobilääkkeellä. Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen sekä kipu- tai kuumelääkitys on tärkeää.

Päiväkotiin tai kouluun voi palata vuorokauden kuluttua mikrobilääkkeen aloituksesta, jos vointi muutoin tämän sallii.

Käsien pesusta on hyötyä tartuntojen ehkäisyssä.