Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan palvelut lapsiperheille tähtäävät ongelmien ennaltaehkäisyyn

Julkaistu: 4.12.2023, klo 13:00

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan lapsiperhepalvelut tarjoaa laajan kattauksen erilaisia palveluja lapsiperheille. Kaikki palvelut tähtäävät lapsiperheiden varhaiseen tukemiseen. Ongelmien ennaltaehkäisy vähentää perheiden ahdinkoa ja tuo kustannussäästöjä.

Eloisan lapsiperhepalvelut tukevat vanhemmuutta. Kuva: Mostphotos

Lapsiperhepalvelujen tarkoitus on tukea vanhemmuutta. Pikkulapsiarki voi olla väsyttävää tai parisuhde voi olla koetuksella lasten tullessa murrosikään. Lapsiperhepalvelujen palvelualuepäällikkö Milla Ryynänen haluaa korostaa, että lapsiperhepalvelut on tarkoitettu kaikille perheille ja asiakas voi hakea lapsiperhepalveluja myös itse.

– Kun perheestä tehdään lastensuojeluilmoitus, ollaan jo auttamatta myöhässä. Ajoissa ollaan silloin, kun asiakas itse hakee meiltä palvelua ongelmien ensimmäisten signaalien ilmetessä, Ryynänen sanoo.

Lisätietoa ja yhteyden Eloisan lapsiperhepalveluihin saa näppärästi lapsiperheiden asiakasohjaus Perheneuvon kautta. Sosiaalihuollon lapsiperhepalvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen ja palvelut järjestetään yhteistyössä perheen kanssa.

Lapsiperheiden palveluista merkittävä apu perheille

Lapsiperheiden palveluista Ryynänen nostaa esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvonnan ja lapsiperheen kotipalvelun.

– Kasvatus- ja perheneuvonta tarjoaa tukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen. Lapsiperheiden kotipalvelu puolestaan antaa konkreettista, tilapäistä apua lastenhoitoon tai kodista huolehtimiseen, Ryynänen kertoo.

Tukiperhetyö on myös yksi Eloisan lapsiperhepalvelujen palveluvalikoimasta löytyvä tukimuoto. Eloisassa tukiperhetyötä halutaan kohdentaa tukimuotona perheille entistä varhaisemmassa vaiheessa.

– Tukiperhetyö tarvitsee kuitenkin niitä perheitä, jotka ovat valmiita ryhtymään tukiperheiksi. Perheitä tarvitaan koko ajan lisää, Ryynänen muistuttaa.

Tukiperheeksi voi ryhtyä perhe, pariskunta tai vaikka yksin asuva henkilö. Tukiperhe tarjoaa tukea asiakasperheille tilanteessa, jossa heiltä puuttuu tukiverkosto. Lapsi viettää tukiperheessä pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa.

Ongelmien korjaamisesta ennaltaehkäisyyn

Tähän asti Etelä-Savon lapsiperheille tarjottu tuki on nojannut vahvasti lastensuojeluun. Tukea halutaan kuitenkin painottaa jo aikaisempaan vaiheeseen. Eloisan sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavin mukaan Etelä-Savossa on maan toiseksi eniten huostassa olevia lapsia ikäryhmään suhteutettuna.

-Suunnan kääntäminen on meidän tehtävämme tarjoamalla tukea perheille ajoissa. Se on paitsi inhimillistä myös kustannustehokasta, Tavi tähdentää.

Lapsiperheiden asiakasohjaus Perheneuvo antaa ohjausta ja neuvontaa kaikille vanhemmille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea. Perheneuvon asiointikanavat löytyvät muun muassa osoitteesta www.etelasavonha.fi/perheneuvo.

Lisätiedot:

Milla Ryynänen, lapsiperhepalvelujen palvelualuepäällikkö
p. 040 656 7488, milla.ryynanen@etelasavonha.fi

Saara Tavi, sosiaalipalvelujen toimialajohtaja
p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Lisätietoja tukiperhetyöstä:

Anniina Neuvonen, sosiaaliohjaaja
p. 040 359 9882, anniina.neuvonen@etelasavonha.fi

Karri Poutanen, johtava sosiaalityöntekijä
p. 040 565 8396, karri.poutanen@etelasavonha.fi