Siirry sisältöön
Uutiset

Henkilökohtainen budjetointi mahdollistaa vammaiselle asiakkaalle oman näköisen elämän

Julkaistu: 12.12.2023, klo 08:14

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan vammaispalveluissa palveluja voidaan järjestää perinteisten tapojen lisäksi myös henkilökohtaisen budjetoinnin avulla. Henkilökohtainen budjetointi tarkoittaa sitä, että asiakas hankkii hänelle sopivia palveluja hänelle laaditun budjetin puitteissa. Henkilökohtainen budjetointi mahdollistaa yksilöllisemmät palvelut asiakkaille. Henkilökohtaisen budjetoinnin avulla vahvistetaan myös asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja yhdenvertaisuutta.

Henkilökohtaista budjetointia voidaan myöntää asiakkaalle esimerkiksi tilanteessa, jossa asiakas ei hyödy tavallisesta päivätoiminnasta. Henkilökohtaisen budjetoinnin avulla hän voi hankkia tarpeisiinsa paremmin soveltuvaa päivätoimintaa. Henkilökohtaisella budjetoinnilla on järjestetty korvaavana toimintana muun muassa liikunnallista toimintaa, tanssia ja eläinavusteista toimintaa.

-Esimerkiksi eräälle asiakkaalle järjestettiin henkilökohtaisella budjetoinnilla päivätoimintaa korvaavana toimintana eläinavusteista toimintaa. Henkilökohtainen budjetointi luo asiakkaalle hyvää elämää ja osallisuutta, kertoo henkilökohtaisen budjetoinnin koordinaattori Sari Levoska.

Henkilökohtainen budjetointi on tarkoitettu asiakkaille, joilla on oikeus vammaispalvelulain mukaisiin vammaispalveluihin. Perusteena henkilökohtaiselle budjetoinnille on aina se, että tavanomaisesti järjestettävät vammaispalvelut eivät vastaa asiakkaan palvelujen tarpeeseen.

Käytössä koko Eloisan alueella

Henkilökohtaisen budjetoinnin mallia kehitettiin Sopiva – hankkeessa vuosina 2020-2021. Henkilökohtaista budjetointia on toteutettu vammaispalveluissa hankkeen loppumisesta saakka ja vuoden -23 alusta henkilökohtaisen budjetoinnin malli on laajentunut koko Eloisan alueelle

-Henkilökohtaisen budjetoinnin mallia on toteutettu yksilöllisen tarpeen mukaan, kertoo vastaava sosiaalityöntekijä Nina Lukkarinen.

Henkilökohtaisen budjetoinnin tarve arvioidaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas saa lisätietoja henkilökohtaisesta budjetoinnista omalta vammaispalvelujen ohjaajaltaan tai sosiaalityöntekijältään.

Lisätietoja:

Sari Levoska
Henkilökohtaisen budjetoinnin koordinaattori
p. 040 3598 957, sari.levoska@etelasavonha.fi

Nina Lukkarinen
Vastaava sosiaalityöntekijä
p. 044 3512 552, nina.lukkarinen@etelasavonha.fi