Siirry sisältöön
Uutiset

Sosiaali- ja potilasasiamiehen nimike muuttuu 1.1.2024 – palvelu kattaa jatkossa myös yksityisen terveydenhuollon

Julkaistu: 19.12.2023, klo 09:18

Lakiuudistuksen myötä sosiaali- ja potilasasiamiehen nimike muuttuu 1.1.2024 alkaen sukupuolineutraaliksi sosiaali- ja potilasasiavastaavaksi. Lisäksi sosiaali- ja potilasasiavastaavien toiminta keskitetään hyvinvointialueille. Näin ollen Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan sosiaali- ja potilasasiavastaavapalvelu kattaa jatkossa myös Etelä-Savon alueen yksityisen terveydenhuollon potilasasiavastaavan toiminnan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiavastaavapalvelu kattaa myös Etelä-Savon alueen yksityisen terveydenhuollon potilasasiavastaavan toiminnan vuoden 2024 alusta lähtien. Sosiaali- ja potilasasiavastaavien tehtävä on toimia asiakkaan ja potilaan oikeuksien edistämiseksi.

-Eloisan sosiaali- ja potilasasiavastaavat antavat neuvoja ja ohjausta asiakas- ja potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa ja tietoja asiakkaan ja potilaan oikeuksista. Tarvittaessa annamme apua esimerkiksi muistutusten ja muiden oikeusturvakeinojen käyttämisessä, sosiaali- ja potilasasiavastaava Heli Korhonen kertoo.

Vuoden 2024 alusta yksityiset terveydenhuollon palveluntuottajat eivät järjestä potilasasiavastaavatoimintaa toimintayksiköissään. Yksityisten toimijoiden tulee kutenkin jatkossakin viestiä potilailleen mahdollisuudesta tehdä muistutus ja toimintayksikön tulee käsitellä saapuneet muistutukset sekä vastata palvelujensa omavalvonnasta.

Lakiuudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa sosiaali- ja potilasasiavastaavien toimintaa keskittämällä se hyvinvointialueille. Palvelu on asiakkaille maksutonta, eikä hyvinvointialue peri palvelusta maksua myöskään yksityisiltä palveluntuottajilta.

Sosiaali- ja potilasasiavastaavan yhteystiedot sekä esite aiheesta, jota yksityiset terveydenhuollon palveluntuottajat voivat käyttää, löytyvät Eloisan nettisivuilta. Nettisivu päivittyy vielä muutoksen myötä 1.1.-2.1.2024 aikana ja löytyy osoitteesta: https://etelasavonha.fi/sosiaalijapotilasasiavastaava