Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan henkilöstö järjesti sisäänmarssin sairaaloiden puolesta

Julkaistu: 22.1.2024, klo 14:17

Etelä-Savon hyvinvointialueen henkilöstö järjesti Sisäänmarssiksi nimetyn tempauksen Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloilla ma 22.1. klo 12. Kesken työpäivän järjestettyyn tempaukseen osallistui Savonlinnassa noin 60-70 henkilöä ja Mikkelissä 70-80 henkilöä. Sosiaalisessa mediassa tempausta tuki jo iltapäivään 22.1. mennessä satoja henkilöitä.

Tempauksella vastustettiin sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmän selvityksen ehdotuksia, jotka todennäköisesti vaarantaisivat palveluja kummassakin sairaalassa. Vastaavissa tilanteissa työntekijät tekevät usein ulosmarssin työpaikalta. Tästä ei ollut kyse, vaan Eloisan Sisäänmarssin tavoitteena on säilyttää maakunnan ihmisten ja kausiasukkaiden kannalta tärkeät palvelut ja työpaikat.

Savonlinnalaisen Tehyn päätoiminen pääluottamusmies Juhani Tuomisen mielestä hienoa, että työnantaja on reagoinut nopeasti sekä selvitykseen että henkilöstön huoleen selvityksen ilmestymisen jälkeen.

– Nyt on tärkeää nostaa esiin meidän rivityöntekijöiden näkemyksiä. Ammattijärjestöjen edustajat ovat olleet Myö yhessä -hengessä järjestämässä tempausta, jotta työntekijöille tulee mahdollisuus ilmaista mielipiteensä. Teemme tärkeää työtä ja joudumme vähän väliä perustelemaan tarpeellisuuttamme. Tarvitsemme työrauhaa, kun jo hyvinvointialue tuo paljon muutoksia tilanteeseemme, sanoo Savonlinnan tilaisuudessa puhunut Tuominen.

Mikkelissä tilaisuuden avannut kuvantamisen erikoislääkäri, lääkäreiden pääluottamusmies Jukka Lönnqvist pitää myös tärkeänä tuoda henkilöstön näkökulmia positiivisella tavalla esiin.

– Näin saamme esiin myös sitä hyvää Myö yhessä -henkeä, joka on onnistuttu luomaan Eloisan henkilöstön piirissä. Marssimme sisään, koska haluamme pitää kiinni ammattilaisistamme ja hyvistä palveluista eteläsavolaisille ja kausiasukkaille, sanoo Lönnqvist.

Sisäänmarssi Mikkeli
Sisäänmarssia veti Mikkelissä kuvantamisen erikoislääkäri Jukka Lönnqvist.

Kardiologi, osastonylilääkäri Sampo Karjalainen haluaa jatkossakin hoitaa äkillisesti sairastuneita savonlinnalaisia ja kausiasukkaita Savonlinnassa.

– Työryhmän esityksen toteutuessa esimerkiksi keuhkokuumepotilaat, sydänsairauksien pahenemisvaiheet hoidettaisiin jatkossa jossain muualla. Myöskään erikoissairaanhoidon poliklinikkaseurantaa vaativat potilaat eivät saisi hoitoa enää Savonlinnassa. Noin 500 sydäntoimenpidepotilasta vuosittain hoidettaisiin jossain muualla, Karjalainen arvioi seurauksia.

Sisäänmarssi Savonlinna
Savonlinnassa sisäänmarssi kokoontui sairaalaan pääovelle.

Yksi virkamiesselvityksen perusteella kriittisistä kohteista on Mikkelin keskussairaalan synnytysyksikkö, joka on toiminut poikkeusluvalla jo vuodesta 2014. Synnytysten määrä on vakiintunut. Vuonna 2023 synnytyksiä oli 638 (eli 5 vähemmän kuin 2022) ja syntyneitä lapsia 644.

– Tuhannen synnytyksen raja näille yksiköille on täysin keinotekoinen. Kun vertasin meidän synnytystilastoja muihin keskussairaaloista saatuihin ennakkotietoihin, olimme pärjänneet erittäin hyvin. Synnytysten määrä ei ole enää meillä myöskään merkittävästi laskenut, iloitsee naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Susanna Broms.

Mikkelin keskussairaalan Perhetalon maine erinomaisena synnytyspaikkana on kiirinyt erityisesti kausiasukkaiden piirissä. Etelä-Savon ulkopuolelta tulevia synnyttäjiä oli viisi prosenttia.

– Muutoinkin pärjäsimme synnytystilastoissa erinomaisesti, sillä meidän sektio-, imukuppi- ja synnytysrepeämien määrät olivat keskimääräistä paremmat kuin muissa keskussairaaloissa. Meillä on siis erinomaisesti toimiva ja pärjäävä yksikkö. Tarvitsisimme sairaaloillemme työrauhan, jota tuo päivystäviä sairaaloiden lukumäärä koskeva raportti ei meille suonut, vetoaa Broms.

Leikkaussalin sairaanhoitaja Hanne Sillanpää Savonlinnasta muistuttaa, että leikkausyksikön väki tulee kutsuttaessa paikalle hädän hetkinä vuorokaudenajajasta riippumatta.

– Teemme Savonlinnan pienessä leikkausyksikössämme suuria tekoja! Hoidamme potilaitamme ylpeydellä ja ammattitaidolla laajalla skaalalla aina lasten anestesiaa vaativista pienemmistä toimenpiteistä aikuisten tekonivelleikkauksiin. Tulemme paikalle kutsuttaessa myös hädän tullen, vuorokaudenajasta riippumatta, Sillanpää kertoo

Mikkelin teho- ja valvontaosaston osastonhoitaja Saara Liukkonen on keskustellut tilanteesta osaston työntekijöiden kanssa. He pitävät turhauttavana osaston ja koko sairaalan tarpeellisuuden kyseenalaistamista. Liukkosen mukaan potilaat tuskin edes mahtuisivat muualle, sillä osasto hoitaa vuosittain noin 2800 potilasta.

– Mikkeli ja lähikunnat ovat suurimmalle osalle meistä kotiseutu. Meidän elämämme, perheemme ja kotimme ovat täällä. On jokseenkin ylimielistä olettaa, että automaattisesti muuttaisimme täältä palvelemaan muita sairaaloita, Liukkonen sanoo.

Lisätietoja

Juhani Tuominen
Päätoiminen pääluottamusmies Tehy
0503117566
juhani.tuominen@etelasavonha.fi

Jukka Lönnqvist
kuvantamisen erikoislääkäri, lääkäreiden pääluottamusmies, Mikkeli
040 359 7098
jukka.lönnqvist.@etelasavonha.fi

Sampo Karjalainen
kardiologi, osastonylilääkäri, Savonlinna
044 417 3848
sampo.karjalainen@etelasavonha.fi

Susanna Broms
naistentautien ja synnytysten ylilääkäri, Mikkeli
044 351 6518
susanna.broms@etelasavonha.fi

Hanne Sillanpää
sairaanhoitaja, leikkausali, Savonlinna
050 537 5434
hanne.sillanpaa@etelasavonha.fi

Saara Liukkonen
osastonhoitaja
teho- ja valvontaosasto, Mikkeli
040 185 3926
saara.liukkonen@etelasavonha.fi