Siirry sisältöön
Uutiset

Oloisa-hanke tuo osallisuutta tukevaa taidetoimintaa Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloihin

Julkaistu: 13.2.2024, klo 15:19

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan asiakkaat ja henkilöstö pääsevät osallistumaan taide- ja musiikkitoimintaan Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloissa vuoden 2024 aikana. Tavoitteena on edistää asiakkaiden ja henkilöstön osallisuutta sekä luoda monialaisessa yhteistyössä taidelähtöisiä toimintamalleja sairaalaympäristöön.

Kuvituskuva

Osallistavaa, eteläsavolaisesta kulttuuriperinnöstä ammentavaa kuvataidetta ja kansanmusiikkia tullaan järjestämään Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden dialyysiosastoilla, Savonlinnan keskussairaalan yleislääketieteen osastolla, Savonlinnan keskussairaalan kuntoutusosastolla sekä Mikkelin keskussairaalan neurologisella ja ortopedisellä kuntoutusosastolla.

– Osallisuuden kokemus on keskeinen osa hyvinvointia ja terveyttä. Sairastumisen myötä kokemus elämän merkityksellisyydestä ja hallittavuudesta voi heikentyä. Taide voi tuoda mielekästä tekemistä päivään sekä lisätä mahdollisuuksia kuulluksi tulemiseen ja vaikuttamiseen, kertoo hankkeen projektituottaja, MuT, FM Taru Tähti.

Taidetoimintaa ohjaavat kaksi ammattitaiteilijaa, jotka työskentelevät yksiköissä yhdessä henkilökunnasta sovitun työparin kanssa. Mikkelin keskussairaalan sairaalataiteilijana toimii kuvataiteilija (YAMK), FM Mari Liimatainen, ja Savonlinnan keskussairaalassa työskentelee kansanmuusikko, MuT Sirkka Kosonen.

Hankkeessa on mukana myös palvelumuotoilija, TaM Heidi Huovinen, joka kehittää yksiköihin sopivia taidelähtöisiä toimintamalleja yhdessä asiakkaiden, henkilökunnan ja sairaalataiteilijoiden kanssa. Lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin kulttuurihyvinvoinnin YAMK-opiskelija Tiina-Riikka Turunen kokoaa hankkeessa opinnäytetyönään sairaaloiden osallistavan taiteen käytäntöjä eri puolelta Suomea.

Taidetoiminnan vaikutuksia asiakkaiden ja henkilökunnan osallisuuteen arvioidaan laadullisesti osana palvelumuotoiluprosessia sekä taiteilijoiden strukturoidun työpäiväkirjan ja THL:n Pienet onnistumistarinat -teemahaastatteluiden avulla. Kehitetyt toimintamallit esitellään vuoden lopussa Etelä-Savon hyvinvointialueen johdolle ja päättäjille, sekä kirjoitetaan osaksi sairaaloiden taiteen tarinaa.

Oloisa-hankkeen edistymistä voi seurata hankkeen verkkosivuilta sekä Eloisan sosiaalisen median kanavilta Facebookissa, Instagramissa ja LinkedIn:ssä @etelasavonha.

Oloisa-hanke on käynnissä vuoden 2024 loppuun saakka. Hankkeelle on myönnetty 40 000€ kärkihankerahoitusta Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastosta.

Lisätietoja antaa

projektituottaja Taru Tähti, taru.tahti@uniarts.fi, p. 044 504 4760