Siirry sisältöön
Uutiset

Etelä-Savon hyvinvointialueen hoitojono Suomen lyhyin tuoreessa tilastossa

Julkaistu: 14.2.2024, klo 12:24

Etelä-Savon sairaaloissa on onnistuttu pitämään erikoissairaanhoidon jonot Suomen lyhyimpinä hyvinvointialueiden ensimmäisenä vuonna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti tiistaina kiireettömän erikoissairaanhoidon jonotilanteesta valtakunnallisesti. Vuoden 2023 loppuun asti ulottuva THL:n tilastoraportti kertoo, että koko maassa erikoissairaanhoitoa odottaneiden määrä on laskenut viime elokuun lopun tilanteeseen nähden. Vuoden lopussa jonoissa oli lähes 174 000 potilasta, noin 3 000 vähemmän aiempaan vuosikolmannekseen verrattuna.

Pitkään, eli yli puoli vuotta odottaneiden määrä oli myös hienoisessa laskussa, mutta edelleen lähes 17 prosenttia on jonottanut yli puoli vuotta. Jonotilanne vaihtelee suuresti hyvinvointialueittain.

Suomen lyhin tekonivelleikkausjono Etelä-Savossa

Etelä-Savon hyvinvointialueella yli puoli vuotta jonottaneiden osuus oli maan pienin, 2,7 prosenttia kaikista jonottajista. Suurin osuus oli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella, 27,8 prosenttia.

– Eloisassa on jatkettu erinomaista työtä molemmissa sairaalayksiköissä hyvinvointialueen ensimmäisenä vuotena. Haluamme jatkossakin olla maan kärkeä terveyspalveluiden tuottamisessa, terveyspalveluiden toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen iloitsee.

Valtakunnallisesti pisimmät hoitojonot ovat kaihileikkauksissa sekä polven tai lonkan tekonivelleikkauksissa. Myös näissä leikkauksissa Eloisan jonot ovat Suomen lyhyimpiä. Tekonivelleikkaukseen Etelä-Savossa joutuu yli puoli vuotta jonottamaan vain kolme prosenttia, valtakunnallisesti peräti 34,6 prosenttia. Kaihileikkaukseen yli puoli vuotta jonottaneita on myös vain kolme prosenttia, kun valtakunnallisesti osuus on 12,7 prosenttia.

Lue lisää THL:n sivuilla: