Siirry sisältöön
Uutiset

Sopimuspalokuntien lisärahat koulutukseen, hälytyslisäksi ja ajokortteihin

Julkaistu: 4.3.2024, klo 12:30

Aluehallitus hyväksyi (4.3.2024) syksyllä paljon puhuttaneiden sopimuspalokuntien lisärahojen yksityiskohtaisen jaon.

Aluevaltuusto päätti talousarviokokouksessa (11.12.2023) lisätä pelastustoimen talousarvioon 100 000 euroa, joka kohdennetaan sopimuspalokuntien toiminta- ja palvelukyvyn parantamiseen. Päätöksen mukaan turvallisuuslautakunta saa tehdä esityksen, kuinka se kohdennetaan.

Ennen päätöksiä sopimuspalokuntalaisille tehtiin kysely, millä tavoin 100 000 euron määräraha tulisi kohdentaa sopimuspalokuntien toiminta- ja palvelukyvyn parantamiseksi. Vastauksia saatiin 49 kappaletta.

– Kyselyssä nousi esille kolme ehdotusta. Hälytysrahaan haluttiin reilu korotus, päivystäjille korvaus oman auton käytöstä ja koulutusvelkaa vähentää. Tämän mukaan olen sitten muotoillut ehdotuksen, kertoo turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka.

Aluehallitus hyväksyi turvallisuuslautakunnan esityksen, jonka mukaan sopimuspalokuntien 100 000 euron kehittämisraha kohdennetaan seuraavasti:
– Sopimuspalokuntien henkilöstölle järjestetään neljä koulutus-/kehittämispäivää yhteensä noin 120 henkilölle. Koulutuspäivien kustannusarvio on noin 39 000 euroa.  
– Sopimuspalokuntien hälytysrahaa korotetaan 15,22 eurolla kesä-, heinä- ja elokuussa. Hälytysraha on yhteensä 45,66 euroa ja on kuusinkertainen em. ajanjaksolla. Hälytysrahan nosto vaatii paikallisen virka- ja työehtosopimuksen muuttamisen. Hälytysrahan korotuksen kustannusvaikutus on noin 41 000 euroa.  
– Sopimuspalokuntien henkilöstön ajokorttikoulutukseen varataan 20 000 euroa.

Lisätietoja

Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi

Aluehallitus 4.3.2024
Heikki Laukkanen, Santeri Seppälä ja Jaana Strandman aloittelevat aluehallituksen kokousta.

Nuorisovaltuuston siirto Eloisalle sinetöitiin sopimuksella

Etelä-Savon maakuntaliiton ja hyvinvointialueen välille on laadittu sopimus, joka vakiinnuttaa Eloisan toimintana olevan nuorisovaltuuston ja maakuntaliiton yhteistyön.

Etelä-Savon maakuntaliitossa toimi aiemmin Etelä-Savon nuorisovaltuusto (”Esa-Manu”), joka on mm.  edusti nuoria maakunnan päätöksenteossa ja toi nuorten ajatuksia maakunnan toimielinten käsiteltäväksi, edisti nuorten osallistumis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia. Jäsenillä on ollut useita eri tahojen alaisia edustus- ja asiantuntijatehtäviä sekä ohjausryhmäjäsenyyksiä.

Hyvinvointialuelain mukaan aluehallituksen on asettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä. Kahden nuorisovaltuuston työ on jo aiemmin käytännössä yhdistetty.

– Sopimus turvaa ja mahdollistaa maakuntaliiton ja hyvinvointialueen välisen yhteistyön nuorten asioihin liittyen sekä nuorisovaltuuston laaja-alaiset toimintaedellytykset. Jatkossakin Etelä-Savon nuorisovaltuusto voi käsitellä maakuntaliiton asioita, mikäli maakuntaliitto sitä pyytää, kertoo Eloisan konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä.

Lisätietoja

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi
—-