Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan Lapsen ääni -digipelille voitto parhaasta palvelumuotoilusta Grand One 2024 digikilpailussa

Julkaistu: 22.3.2024, klo 13:12

Etelä-Savon hyvinvointialueen lastensuojeluun kehitetty Lapsen ääni -digipeli palkittiin eilen 21.3.2024 Suomen suurimmassa digikilpailussa parhaasta palvelumuotoilusta. Kilpailuun osallistui useita suomalaisia digitaalisen median töitä, jotka on julkaistu tai uudistettu vuonna 2023.

Useita ihmisiä lunastamassa palkintoa Grand One gaalassa.
Juhlahumua Grand One 2024 gaalassa.

– Lapsen ääni on mobiililaitteella tai tietokoneella pelattava peli, jonka avulla lastensuojelun sijaishuollossa oleva lapsi voi kommunikoida sosiaalityöntekijöiden kanssa helpommin. Digipeli luotiin, jotta lapsi voi kertoa elämästään, toiveistaan ja tarpeistaan hänelle sopivana ajankohtana ja saa äänensä paremmin kuuluviin, kertoo hankepäällikkö Taina Paananen.

Digipeliä pelatessa lapsi käytännössä vastaa interaktiiviseen kyselyyn hauskalla ja mukaansa tempaisevalla tavalla.

Lapset mukana digipelin kehittämisessä

Sosiaalityöntekijät sekä sijaishuollon lapset olivat koko työskentelyn ajan mukana kehittämässä digipeliä sellaiseksi, mitä he itse haluavat käyttää. Miellyttäväksi koettu digipeli kannustaa lapsia lähettämään palautetta pienellä kynnyksellä ja antaa sosiaalityöntekijöille kullan arvoista tietoa lapsen ajatuksista.

– Pelistä saatujen tietojen pohjalta on saatu erilaisia näkymiä lapsen tilanteesta ja häneen vaikuttavista tekijöistä, jotka eivät tavanomaisessa sijaishuollon kanssakäymisessä välttämättä tule esille, kertoo lastensuojelun palvelualuepäällikkö Johanna Will-Orava.

Lapsen ääni -digipeli tuo aidosti lisäarvoa lapsen ja sosiaalityöntekijän väliseen vuorovaikutukseen kuuntelemalla herkällä korvalla lapsen ääntä ja tarpeita.

Eloisan digistrategiaa toteutetaan laajasti myös sosiaalipalveluissa

Eloisan konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, sekä sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi korostavat miten hyvin Lapsen ääni -pelin kehitykseen kulminoituvat Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluaikaiset arvot: digitaalisuus, rohkeus ja asiakaslähtöisyys.

– Etelä-Savossa on lastensuojelun asiakkaiden osuus ikäryhmästä valtakunnallisestikin korkea. Työtä on tärkeä kehittää ja ottaa käyttöön uusia työmenetelmiä – erittäin hienoa, että kentällä on kehitetty digipeli, joka ottaa lapset työn keskiöön uudella tavalla. Olemme hienosti toteuttamassa Eloisan digistrategiaa ihan perustyössä, Tavi kommentoi.

Lapsen ääni -peli kehitettiin hyvinvointialuetta valmistelevissa Rakenneuudistus ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeissa yhdessä Eloisan sosiaalialan ammattilaisten, sijaishuollon nuorten ja Adventure Club:n kanssa.

Lisätietoja antaa:

Taina Paananen, taina.paananen@etelasavonha.fi, hankepäällikkö, 040 359 7201

Johanna Will-Orava, johanna.will-orava@etelasavonha.fi, lastensuojelun palvelualuepäällikkö, 044 794 2393