Siirry sisältöön
sulje tiedote
Etelä-Savossa on voimassa maastopalovaroitus

Avotulen tekeminen on kielletty. Tulen leviämisvaara on suuri maaston kuivuuden vuoksi.

Uutiset

Tulvasuojaus on kiinteistön omistajan vastuulla

Julkaistu: 25.4.2024, klo 16:05

Tulvatilanne pahenee Etelä-Savossa. Rantakiinteistön omistajan tulisi seurata tulvatilannetta omalla kiinteistöllään ja huolehtia tarvittaessa tulvasuojauksesta. Usein vapaa-ajan asunnot ovat ensimmäisenä kastumisvaarassa, koska ne sijaitsevat alempana kuin asuinrakennukset. Rannalta kannattaa myös kerätä irtotavara suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset.

Matalimpia rantateitä, kuten mökkiteitä, voi jäädä tulvaveden alle. Vesien valtaamilla, pehmenneillä tai osittain sortuneilla teillä ei tulisi ajaa.

Etelä-Savon asukkaiden toivotaan ilmoittavan ajokelvottomista valtionteistä Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 tai Liikenteen palauteväylään. Kunnan tai kaupungin tievauriosta tulee ilmoittaa suoraan kyseiselle kunnalle tai kaupungille. Myös pelastuslaitokselle on hyvä ilmoittaa, jos tietä ei voi käyttää.

Ilmoituksen ajokelvottomasta tiestä voi tehdä päivystävälle palomestarille numeroon 020 133 4408. Pidämme yllä tilannekuvaa Etelä-Savon tiestöstä niin pelastustoimen, ensihoidon kuin kotihoidonkin palvelujen tavoittavuuden ja toimivuuden kannalta, riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä kertoo.

Ely-keskus on arvioinut tulvahuipun olevan Kyyvedellä ja Rauhajärvellä toukokuun puoliväliin mennessä. Puulavesi–Kissakoski–Voikoski -vesistön seudulla pahin tilanne osunee sen jälkeen toukokuun loppupuoliskolle. Saimaan ympäristössä tulvahuippu on tulossa kesäkuun alkupuolella, ennusteen mukaan juhannukseen mennessä.

Ennätyskorkeiden kevättulvien syynä on se, että pohjavedet ja järvet olivat korkealla jo viime syksynä. Runsasluminen talvi, nopeasti tapahtunut sulaminen ja kevään sateet ovat pahentaneet tilannetta entisestään.

Ohjeita tulvavaarassa olevan rantakiinteistön omistajalle

  • Tarkista veneiden, laitureiden ja muiden rannalla olevien rakenteiden kiinnitykset.
  • Kerää talteen irtotavarat, jotka voivat päätyä veden varaan.
  • Arvioi, onko rakennus kastumisvaarassa, jos vesi nousee vielä 25–30 senttimetriä.
  • Pelastuslaitoksella ei ole resursseja tulvasuojata kiinteistöjä, vaan asukkaiden täytyy huolehtia siitä itse.
  • Ohjeita tulvalta suojaamisesta: Kodin suojaaminen tulvalta ja Pientalon tulvaturvallisuusopas
  • Varmista myös, että koti- tai kiinteistövakuutukset ja muut mahdolliset vakuutukset sisältävät tulvaturvan, jos kiinteistösi sijaitsee tulvariskialueella. Valtio ei korvaa tulvasta aiheutuvia omaisuus- ja satovahinkoja. Tulvavahinkoja korvataan tavallisesta kotivakuutuksesta vain silloin, jos tulva on ollut poikkeuksellinen.
  • Äkillisissä hätätilanteissa soita numeroon 112.