Siirry sisältöön
Uutiset

BLOGI: Huolen pitäminen eteläsavolaisista perheistä kuuluu meille kaikille

Julkaistu: 24.5.2024, klo 09:39

Jokainen vanhempi haluaa tarjota lapselleen parhaimman mahdollisen kasvuympäristön. Joskus siihen voi kuitenkin tarvita apua.

Vanhempi voi joutua yksin vastaamaan lapsen kasvatuksesta, tai perheellä ei ole isovanhempia tai muita läheisiä tukemassa kasvatustyössä. Arki on jossain määrin kuormittavaa kaikissa lapsiperheissä, mutta etenkin niissä, joilla ei ole omaa läheisverkostoa käytettävissään.

Eloisan vapaaehtoiset tukiperheet tarjoavat näille perheille tukea vanhemmuuteen ja hengähdystauon arkeen. Lapsi viettää tukiperheessä pääsääntöisesti yhden viikonlopun kuukaudessa. Määräaikaisen tukiperhetoiminnan tavoitteena on, että perheen omat voimavarat lisääntyvät, eikä tukiperhettä enää tarvita.

Vapaaehtoisia tarvitaan tukiperhetoimintaan

Noin 80, iältään 1-13-vuotiasta lasta jonottaa tällä hetkellä tukiperhettä Etelä-Savon hyvinvointialueella. Tarvitsemme siis lisää vapaaehtoisia ryhtymään tukiperheiksi näille lapsille. Kaikki tukiperhettä tarvitsevat lapset ovat erilaisia ja erilaisista elämäntilanteista, minkä vuoksi tukiperheiden kirjo tarvitaan vastaamaan tätä moninaisuutta. Tärkein kriteeri tukiperheelle on aito halu auttaa sekä antaa omaa aikaansa tukilapselle.

Toiminnassamme on mukana yhden aikuisen perheitä, pariskuntia sekä lapsiperheitä. Tukiperhevanhempiemme ikäjakauma on laaja – parikymppisistä eläkeikäisiin. Tukiperheenä voi toimia sekä ilman pohjakoulutusta että ammatillisen taustan omaava henkilö. Eloisan tukiperhetoiminnassa toimii hyvin erilaisia tukiperheitä.

Tukiperheessä puuhataan arkisia asioita

Tukiperheessä lapsi saa kodin ulkopuolisen aikuisen turvallista läsnäoloa ja myönteistä huomiota. Lisäksi lapsi voi saada uusia kavereita, jos tukiperheessä on muita lapsia. Tukiperheessä puuhataan tavallisia arjen asioita ja askareita, kuten liikutaan luonnossa, leivotaan tai pelataan yhdessä lautapelejä sekä rentoudutaan ja rauhoitutaan vain olemalla yhdessä.

Lapsen vanhempi saa tukiperheen avulla hengähdyshetken arjesta ja tukea vanhemmuuteen.

Parhaimmillaan vanhempi saa tukiperheestä luotettavan kasvatuskumppanin, jonka kanssa hän voi jakaa lapsen kasvatukseen liittyviä asioita. 

Tukiperhe saa tukiperheenä toimimisesta hyvän mielen ja uusia merkityksellisiä ihmissuhteita. Eloisan tukiperhetoimintaa järjestetään vapaaehtoistoiminnan periaatteella. Lisäksi tukiperhe saa tukiperheenä toimimisesta hoitopalkkion ja kulukorvaukset. Eloisan kaikki tukiperheet ovat käyneet tukiperhevalmennuksen.

Eloisan tukiperhevalmennuksesta eväitä tukiperheenä olemiseen

Eloisan tukiperhevalmennusta toteutetaan sekä ryhmämuotoisena että perhekohtaisena valmennuksena riippuen tukiperheeksi haluavan koulutustaustasta. Ryhmämuotoista valmennusta voidaan toteuttaa sekä lähi- että etävalmennuksena. Mikäli tukiperheellä on käytynä jonkin toisen tahon järjestämä tukiperhevalmennus tai sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus, niin valmennus voidaan pitää perhekohtaisena valmennuksena. Valmennuksen läpikäyminen ei sido toimintaan.

Eloisan lapsiperhepalveluiden tavoitteena on tarjota tukiperhetoimintaa entistä varhaisemmassa vaiheessa lapsiperheille. Eloisan tukiperhetoiminnan tavoitteena on lisätä tukiperheiden määrää sekä panostaa tukiperheiden hyvinvointiin muun muassa virkistys – ja vertaistoiminnan, työnohjauksen ja ohjaajien tavoitettavuuden keinoin.

Anniina Neuvonen, sosiaaliohjaaja, tukiperhetoiminta, Eloisa

Kirsi Pöllänen, sosiaaliohjaaja, tukiperhetoiminta, Eloisa

Anniina ja Kirsi esittelevät tukiperhetoimintaa Eloisa-hupparit päällään hymyillen. Edessä on pöytä jossa on esitteitä.
Kirjoittajat ovat Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan lapsiperhepalvelujen tukiperhetoiminnan sosiaaliohjaajia.