Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa vetää hyvin kesätyöntekijöitä

Julkaistu: 24.5.2024, klo 09:31

Kesäsijaisten saanti on takavuosiin verrattuna helpottunut monissa Etelä-Savon hyvinvointialueiden yksiköissä.

– Tilanne toki vaihtelee työpaikoittain, mutta pääsääntöisesti sijaisia on saatu paremmin tai saman verran kuin aiemmin, kertoo hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Kesäsijaiset ovat nyt parhaillaan aloittelemassa työtään ja tällä on merkittävää vaikutusta Eloisan palveluihin.

– Monet sijaisista ovat vasta uransa alkuvaiheessa ja perehtymistä riittää. Toivonkin asiakkailta heille positiivisia työkokemuksia, vaikka esimerkiksi odotusajat voivatkin alkuun olla normaalia pidempiä, Seppälä toivoo.

Ikääntyneiden palvelut

Kesäsijaistilanne on kohentunut erityisesti ikääntyneiden palveluissa. Viime vuoteen verrattuna on Eloisan omia varahenkilöitä nyt 45 enemmän ja lisäksi on saatu huomattavasti paremmin kesäsijaisia aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kesän tilannetta parantaa se, että ikääntyneiden palvelut ovat saaneet täytettyä puuttuvia tekijöitä ns. avoimista tehtävistä ja perusmitoitus alkaa olla kunnossa. Omat varahenkilöt paikkaavat vakituisten poissaoloja eri yksiköissä.

– Tilanne on nyt parempi kuin moneen vuoteen. Pärjäämme järjestelemällä töitä, ja tilanne elää jopa päivittäin. Meidän resurssi- ja varahenkilöyksikkö seuraa päivittäin henkilöstön riittävyyttä ja henkilöstö liikkuu tarpeen mukaan, kertoo ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen

Kesäväen saamiseksi on ikääntyneiden palveluissa tehty paljon toimia. Sijaisten haku esimerkiksi alkoi jo joulukuussa 2023, oppilaitosyhteistyötä on käytetty, perehtymiseen on paneuduttu ja koko henkilöstö markkinoi paikkoja. Kansainvälisen rekrytoinnin kautta on saatu vahvistusta.

– Päivätoiminnan pitempi sulku mahdollistaa osaltaan henkilöstöavun eri yksiköihin kesäaikana. Resursseja jaetaan muutenkin yksiköiden kesken, jotta lain vaatimat mitoitukset turvataan asiakkaiden tarpeen mukaisesti, kertoo Kaukonen töiden järjestämisestä.

Lääkäreitä käytävällä
Lääketieteen kandidaatteja on saatu Eloisan erikoissairaanhoitoon liki sata.

Terveyspalvelut

Aiempien vuosien tapaan myös terveyspalveluissa töiden järjestelyn avulla turvataan henkilöstön riittävyyttä. Monet pienemmistä sote-asemista laitetaan heinäkuuksi kiinni. Eloisa kertoo tarkemmin ns. kesäsuluista myöhemmin omalla tiedotteella.

– Sairaaloiden osastoille saimme kesäsijaisiksi lääketieteen kandidaatteja hyvin. Hoitajasijaisuuksiin on saatu hyvin tekijöitä avoterveydenhuollossa ja digipalveluissa, kertoo terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen.

Pelkästään erikoissairaanhoitoon on tulossa 97 lääkärisijaista kesäksi.

Sairaalapalveluissa on jonkin verran pulaa sairaanhoitajista. Osalle osastoalueista ja vastaanotoille tuleekin aiempia kesiä vastaavia sulkuja.  

– Sairaanhoitajan sijaisuuksia on paikattu lähihoitajilla, joiden saatavuus on pysynyt hyvällä tasolla. Saamme pyöritettyä toimintaa kohtalaisen hyvin, vaikka sairaanhoitajien sijaisten saaminen on haastavaa, Kuosmanen kertoo.

Suun terveydenhuollossa on panostettu päivystykseen aikaisempien kesien tavoin ja eräät pienet hammashoitolat suljetaan heinäkuussa ja elokuun alussa. Sijaistilanne on kunnossa.

Pelastustoimi

Pelastustoimessa kesätyöntekijöiden saatavuus on pysynyt aikaisempien vuosien tasolla.

– Ei ole parantunut, mutta ei ole huonontunutkaan merkittävästi. Olisimme palkanneet muutaman lisää, jos heitä olisi ollut saatavilla. Pelastushenkilöstön saatavuuteen vaikuttaa valtakunnallinen pelastajapula, kertoo turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka

Vammaispalvelut

Vammaispalveluissa sijaistilanne on sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavin mukaan kohtuullisen hyvä, parempi kuin viime kesänä.

Lisätietoja     

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen, p. 044 4794 4003, niina.kaukonen@etelasavonha.fi

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi