Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan pitovoima ulkomaisen johtajan silmin

Julkaistu: 20.6.2024, klo 14:38

Kiharatukkainen nainen seisoo portaikossa käsissään Eloisan esitteitä.
Eloisa on ensimmäistä kertaa mukana HOPE-asiantuntijavaihdossa. Yana Spiteri vie kokemuksensa Etelä-Savosta Maltalle oman sairaalansa toiminnassa hyödynnettäviksi.

Maltalaisen sairaalan apulaishenkilöstöjohtaja Yana Spiteri vieraili Eloisassa touko-kesäkuussa EU-rahoitteisessa HOPE-asiantuntijavaihdossa. Hän vietti Etelä-Savossa neljä viikkoa, jonka jälkeen matkusti Brysseliin esittelemään kahdeksan muun Suomessa vaihdossa olleen terveydenhuollon asiantuntijan kanssa loppuraporttiaan. HOPE-vaihto-ohjelman teemana on tänä vuonna sote-alan henkilöstön pitovoima.

Yana vieraili Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden eri yksiköissä tutustuen henkilöstöön ja toimintaan. Keskellä Välimerta sijaitseva Malta on Suomeen verrattuna pieni maa, asukasluku on reilut puoli miljoonaa. Kotimaansa perspektiivistä Yana teki tarkkoja havaintoja eteläsavolaisen julkisen sote-palvelun toiminnasta ja henkilöstöstä.

– Henkilöstön keskuudessa olen vaikuttunut harmoniasta, joka täällä vallitsee. Esimerkiksi lääkärit ja hoitajat työskentelevät aidosti yhdessä toisiaan tukien ja arvostaen. Tällaisessa työympäristössä voi tuntea olevansa osa sairaalaa, oikeastaan tämä tuntuu enemmän kodilta kuin sairaalalta, Yana kertoo.

Hän oli vaikuttunut Eloisan yksiköiden työrauhasta, kulttuurillisesta hiljaisuudesta ja kurinalaisuudesta sekä siitä, että henkilöstö on kohteliasta toisilleen.

– Brändinne on upea ja se on myös henkilöstöllisesti tärkeä asia. Rekrytointisysteemi on mielestäni myös uniikki, siinä on oikeasti työntekijä keskiössä, Yana jatkaa.

Lisäksi hän kertoi vakuuttuneensa sote-palvelujen digitalisaation tasosta Etelä-Savossa. Myös systemaattinen vapaaehtoistoiminnan hyödyntäminen terveydenhuollossa OLKA-toiminnan myötä oli hänen mielestä tärkeää. Vapaaehtoisresurssista on iso tuki ammattilaisten lähellä.

– Oli erittäin mukava kokemus vierailla täällä. Tällaisia havaintoja minä vien mukanani Brysseliin ja ennen kaikkea kotimaahani Maltalle.