Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa teetti laajat vaikutusarvioinnit sairaalalaista  

Julkaistu: 26.6.2024, klo 09:02

Julkisuudessa olleista tiedoista poiketen Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa on tehnyt laajat arvioinnit terveydenhuoltolain muutosesityksestä, joka rajoittaisi Savonlinnan sairaalan päivystystä ja leikkaustoimintaa.

– Vaikutusarvioita lakiesityksestä ovat meille tehneet Nordic Healthcare Group (NHG) ja Valor Partners Oy. Lisäksi on pyydetty arvioita omilta ylilääkäreiltämme, kertoo terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen.

Eloisan teettämät konsulttiarviot on tehty pääasiassa kansalaisten palvelujen ja terveydenhuollon näkökulmasta. Arvioiden perusteella sairaalapalvelujen muutoksilla olisi merkittäviä vaikutuksia kokonaiskustannusten lisäksi myös potilaisiin ja Eloisan ammattilaisiin.

Kuosmasen mukaan vaikutusarviot esimerkiksi kuntien ja maakunnan elinvoimaan ja aluetalouteen eivät kuulu hyvinvointialueen toimivallan piiriin.

– Kunnilla ja maakuntaliitolla on vastuu elinkeinotoiminnasta ja osaamista vaikutusten arvioinnista. Maakuntaliiton lausunto ottaa kantaa alueen elinvoimaan. Elinvoima on maakunnan yhteinen ja erittäin tärkeä asia, Kuosmanen sanoo.

Hyvinvointialue lähettää arviot ministeriön käsittelyyn oman 24.6. aluehallituksessa linjatun lausuntonsa liitteinä. Kaikkia vaikutuksia ei Kuosmasen mukaan voida tässä vaiheessa arvioida, koska lausuntopalaute voi muuttaa lakeja ja toisaalta lakiesitys sisältää vielä paljon tarkennettavia asioita.

Esimerkiksi henkilöstövaikutuksia pystytään arvioimaan tarkemmin vasta kun lakiesitys on annettu ja tiedetään, mitä toimintoja ja missä laajuudessa on mahdollista jatkaa Savonlinnassa. Lain yksityiskohdat varmistuvat lausuntokierroksen jälkeen annettavassa hallituksen esityksessä. Sairaalatyöryhmä aloittaa työnsä heinäkuun alussa käymällä läpi laajan materiaalin sairaalatoiminnan sopeutusten ja vaikutusten arvioinneista.

Lisätietoja

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi