Siirry sisältöön
Uutiset

Digitaalinen sote-keskuksemme on sujuvin tapa hoitoon hakeutumisessa

Julkaistu: 29.12.2022, klo 14:55

Digilääkäri palvelee arkisin klo 8-15.
Etelä-Savon hyvinvointialueen digilääkäri Esa palvelee etävastaanotollaan koko alueen asukkaita maksutta arkisin klo 8–15.

Etelä-Savon hyvinvointialueen laajuiset digipalvelut avautuvat vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä, kun Eloisan nettisivut avataan 4. tammikuuta.

Alkuvuodesta Eloisan nettisivut eivät kuitenkaan vielä sisällä kaikkea samaa palvelusisältöä, kuin aiemmat sote-palvelutuottajien nettisivut. Siksi vanhat sote-palvelutuottajat, kuten Essote, Sosteri ja Pieksämäen kaupunki pitävät nettisivunsa auki taustalla vielä pidempään, jotta palveluihin löytää myös vanhoja polkuja pitkin alkuvuoden siirtymäaikana.

Mieshenkilö hymyillen työpöydän ääressä
Eloisan sote-keskuspalveluiden palvelualuejohtaja Mika Perttu kertoo, että koko hyvinvointialueen asukkaiden käytössä on jo 2. tammikuuta alkaen digihoitajan ja digilääkärin palvelut.

Digitaaliset palvelut koko hyvinvointialueen käytössä

Eloisan digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus tarjoaa jo 2.1. alkaen sairaanhoitajan ja lääkärin palvelut maksutta koko hyvinvointialueen 12 kunnan asukkaille arkisin klo 8–15.

Hyvinvointialueen digilääkärin löytyvät 4.1. alkaen Eloisan nettisivuilta osoitteessa www.etelasavonha.fi/digilaakari.

– Nämä digihoitaja ja -lääkäri ovat ensimmäisiä palveluita Eloisan digitaalisessa sote-keskuksessa. Niiden avulla ei korvata kokonaan fyysisiä vastaanottoja, mutta monia asioita voidaan hoitaa etäyhteydellä, jolloin jää enemmän aikoja käytettäväksi perinteisillä vastaanotoilla sitä tarvitseville, Eloisan sote-keskuspalvelujen palvelualuejohtaja Mika Perttu kertoo.

Hoitopolku on aina näppärintä aloittaa digihoitajan kautta. Hoitaja voi auttaa ja tehdä arvion, jatketaanko asiointia eteenpäin digilääkärille vai varataanko aika lääkärin vastaanotolle tai muuhun palveluun.

Yksi varteenotettava kiireettömän hoidon digipalvelu on myöskin Omaolo. Hyvinvointialueen myötä valtaosa omaolo.fi -palvelun oirearvioista johtaa myös yhteydenottopyyntöön niin entisten Essoten, Sosterin kuin Pieksämäen alueen asukkaillekin.

Puhelinnumerot pääosin ennallaan – rantasalmelaisille uudet numerot

Koko Eloisan alueella palvelee Päivystysavun numero 116 117, jonne tulee aina ottaa yhteyttä ennen päivystykseen hakeutumista. Kiireettömimmissäkin palveluissa puhelinnumerot säilyvät pääosin ennallaan, jolloin toki tulee huomioida, mistä päin Etelä-Savoa palveluita tavoittelee.

Poikkeuksena on Rantasalmen alue, jonka asukkaiden käyttöön tulee uudet puhelinnumerot. Rantasalmelaisia ohjataan soittamaan 2.1. alkaen Sosterin terveyspalveluiden numeroihin, terveysneuvonta 015 5277 112 ja suun terveydenhuollon palvelut 015 5277 114.

Koko Etelä-Savon hyvinvointialueella palvelevien puhelinnumeroiden määrä on mittava. Siksi ne kannattaa alkuvuonna vielä tarkistaa oman asuinpaikan mukaan Essoten, Sosterin ja Pieksämäen kaupungin nettisivuilta.

Ikääntyneiden palveluissa Eloisan alueella auttaa 2.1. alkaen yksi keskitetty palvelunumero 015 211 557 arkisin klo 9–15.

Eloisan puhelinvaihde neuvoo myös, kun kaipaa yhteystietoja palveluihin. Vaihteen numero on 015 411 4100 ja se palvelee arkisin klo 9–15.

Info

Eloisan digilääkäri 2.-3.1.2023: www.essote.fi/digilaakari

Eloisan digilääkäri 4.1.2023 alkaen: www.etelasavonha.fi/digilaakari