Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Joditablettien jako alle 3-vuotiaiden perheille neuvolakäynnillä tai ajanvarauksella Eloisan neuvoloissa

Julkaistu: 26.5.2023, klo 11:42

terveydenhoitaja Senja Vauhkonen neuvolan vastaanoton huoneen ovella hymyillen
Neuvolan terveydenhoitaja Senja Vauhkonen muistuttaa, että apteekeista saatavat joditabletit ovat liian vahvoja alle 3-vuotiaille.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteissa koskee enintään 40-vuotiaita ja raskaana olevia. Ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa joditabletteja säteilyvaaratilanteisiin varautumista varten. Joditabletti tulee ottaa vain viranomaisten erillisestä kehotuksesta säteilyvaaratilanteessa.

Aikuisten joditabletteja ei saa antaa alle 3-vuotiaille

Apteekeista ei ole saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvia lääkejodivalmisteita. Alle 3-vuotiaille annettavissa lääkejodivalmisteissa kaliumjodidin pitoisuus tulee olla alhaisempi, enintään 32,5 milligrammaa kaliumjodidia.

Tämän vuoksi Etelä-Savon hyvinvointialue on hankkinut alle 3-vuotiaille soveltuvia lääkejodivalmisteita, ja jakaa niitä neuvoloissa perheille, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia. Syntyville lapsille joditabletit jaetaan synnytyksen jälkeisen kotikäynnin yhteydessä.

Jakelu neuvolakäynnillä tai erillisellä ajanvarauksella

Alle 3-vuotiaiden joditabletteja saa neuvoloista maksutta. Jakeluun tarvitaan ajanvaraus viiden minuutin vastaanottoajalle. Joditablettien jakelu käynnistyy neuvoloissa 1.6. ja jatkuu elokuun lopulle asti. Mikäli neuvolaan on muu vastaanottoaika 1.6.–31.8. väliselle ajalle, saa joditabletit samalla käynnillä, eikä erillistä ajanvarausta tarvita.

Ajan neuvolaan voi varata Etelä-Savon hyvinvointialueen nettisivuilta asuinkunnan mukaisesti.

Milloin joditabletteja tarvitaan?

Säteilyvaaratilanteessa, kuten lähialueella sattuvassa vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa ympäristöön ja ilmaan voi vapautua radioaktiivista jodia. Jodille on ominaista, että se keräytyy kilpirauhaseen päästessään esimerkiksi hengityksen kautta elimistöön. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville lisäten kilpirauhassyövän riskiä. Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voidaan vähentää ottamalla lääkejoditabletti. Valmisteen tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta, jonka vuoksi niitä pitää ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.

Lisätietoa