Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut avaavat chatin 2. elokuuta

Julkaistu: 28.7.2023, klo 09:49

Uutta! Nuorten mielenterveys- ja päihdechat avautuu 2. elokuuta osoitteessa etelasavonha.fi/chat

Etelä-Savon hyvinvointialue avaa elokuun alussa uuden chat-palvelun. 13–17-vuotiaiden nuorten mielenterveys- ja päihdechat avautuu 2. elokuuta. Se tulee osaksi Eloisan digitaalista sosiaali- ja terveyskeskusta, eli nettisivuilta etelasavonha.fi löytyvää chat-palvelua. 

Uudesta chat-palvelusta tavoittaa nuorten mielenterveys- ja päihdeasioihin perehtyneen sairaanhoitajan. Palvelu on avoinna aluksi keskiviikkoisin klo 13–15. 

– Tähän chattiin voi ottaa yhteyttä kuka tahansa, kunhan asian kohteena on 13–17-vuotias. Eli vanhemmat ja koulujen toimijat voivat aivan hyvin pyytää neuvoja ja ohjausta nuorten itsensä lisäksi, lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosaluepäällikkö Johanna Puhakka huomauttaa. 

Chat löytyy Eloisan nettisivuilta etelasavonha.fi. Oikean alanurkan chat-ikkunasta tulee valita ensin “lapset, nuoret ja perheet”. Saman valinnan takaa löytyy myös neuvola-chat. 

Chatissa kynnys on matala 

Chatissa voi asioida nimettömänä ja luottamuksellisesti. Jos asiassa edetään esimerkiksi vastaanoton ajanvaraukseen, silloin tehdään sähköinen tunnistautuminen. 

– Chatista voi matalalla kynnyksellä selvittää, onko mielenterveys- ja päihdepalveluille tai muille palveluille tarvetta. Lisäksi voidaan antaa vinkkejä omahoito-ohjelmiin, joista on jo apua monille. Tällaisissa asioissa voi aivan hyvin keskustella nimettömänä, Puhakka jatkaa. 

Puhakan mukaan yleisimpiä mielenterveyden vaivoja nuorilla ovat masennus ja ahdistus. Ne voivat heijastua ongelmina itsetunnossa, kaverisuhteissa tai esimerkiksi syömisessä. 

Nuorten päihdeongelmien ratkominen alkaa yleisimmin vanhemmissa heränneenä huolena. Myös nuoret itse voivat etsiä apua päihteiden käytön lopettamiseen. Siihenkin chat antaa hyvä alun. 

Koulujen alkaminen voi herättää pulmat 

Nuorten mielenterveys- ja päihdechat on Eloisan ensimmäinen chat-asioinnin kanava mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Sitä on kehitetty Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa ja 2. elokuuta alkaa palvelun kokeilu käytännössä. 

– Hyvinvointialueen strategian mukaisesti mielenterveys- ja päihdepalveluissakin etäasiointia ollaan ottamassa laajemmin käyttöön. Nuorille chat on hyvinkin sopiva asiointikanava, vaikka aukioloaikamme onkin vielä rajallinen resurssiemme myötä, Puhakka kertoo. 

Elokuu on nuorten kohderyhmälle otollinen aika uudelle palvelulle. Puhakan mukaan nuoria askarruttavat pulmat nousevat usein pintaan hiljaisen kesän jälkeen, kun koulut ovat alkaneet ja arjen säännöllisyys palaa. 

INFO 

  • Nuorten mielenterveys- ja päihdechat avataan 2.8. klo 13 
  • Palvelu on avoinna keskiviikkoisin klo 13–15 ja siellä päivystää nuorten asioihin perehtynyt sairaanhoitaja 
  • Chat avataan nettisivun etelasavonha.fi oikean alanurkan ikonista 
  • Valitse chatin valikosta ”Lapset nuoret ja perheet” 
  • Lisätietoa Eloisan chat-palveluista etelasavonha.fi/chat