Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa hankki uusia palveluasumisen paikkoja ikääntyneille 

Julkaistu: 31.10.2023, klo 13:36

Ikääntyneiden palvelujen dynaamisen hankinnan avaaminen toi uusia palveluntuottajia ja palveluasumisen paikkoja Etelä-Savon hyvinvointialueelle. 

Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen, yhteisöllisen asumisen ja lyhytaikaisen hoidon palvelut on kilpailutettu Etelä-Savon hyvinvointialueella 1.4.2023 alkaen. Aluehallitus valitsi dynaamisen kilpailutuksen perusteella vuodelle 2024 uusia palvelujen tarjoajia kokouksessaan 30.10.2023.

Dynaaminen kilpailutus tarkoittaa, että vaikka puitesopimuksella on aiemmin valittu joukko palvelujen tuottajia, niin uusille toimijoille avataan kerran vuodessa mahdollisuus tulla mukaan toimintaan.

– Kilpailutus toi hyvän sadon. Saimme mukaan uusia palveluasumisen ja yhteisöllisen asumisen toimijoita mukaan ja lisää asumispaikkoja, kertoo ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen.

Sopimuskauden aikana palveluntuottaja ja tämän yksikkö valitaan lähtökohtaisesti tarjousvertailun perusteella syntyneen etusijajärjestyksen mukaisesti. Palveluasumisyksikön valinnassa pyritään turvaamaan asiakkaan sosiaalisten suhteiden ja elinympäristön säilyminen.

Ikääntyneiden asumispalveluita hankitaan yksityisiltä palveluntuottajilta ostopalveluna ja palvelusetetelipalveluna noin 56,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Eloisa tuottaa omana palvelutuotantona ikääntyneiden palveluasumisesta tällä hetkellä noin 40 prosenttia.

Hoitaja pitää ikäihmistä käsistä
Tarve ikääntyneiden asumispaikoista kasvaa Eloisan alueella joka vuosi.

Uusia ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelujen tuottajia osallistui kilpailutukseen kaikkiaan viisi kappaletta. Ensi vuoden alusta palvelujen tuottajia on yhteensä 34 kattavasti koko Eloisan alueella. Kaikkiaan palvelujen tarjoajilla on asumispaikkoja yhteensä 1132, mikä on 121 enemmän kuin kuluvana vuotena.

– Etelä-Savossa on ikääntyneiden asumispalvelujen paikkoja väestön tarpeeseen nähden riittävästi tällä hetkellä. Tarve kasvaa vuosittain väestön ikääntymisen myötä. Henkilöstön saatavuudessa on haasteita sekä meillä että yksityispuolella, joten koko tarjottu kapasiteetti ei ole ollut käytössä, sanoo palvelupäällikkö Niina Helminen ikääntyneiden palveluista.

Yhteisöllinen asuminen tarkoittaa kodinomaista asumista ikääntyneiden taloissa, joissa heille tuotetaan tarvittavia palveluja pääasiassa päiväsaikaan. Yhteisöllisen asumisen palveluntuottajia 1.1.2024 alkaen on yhteensä 14. Yhteisöllistä asumista tarjottiin yhteensä 351 paikkaa, mikä on 222 paikkaa enemmän kuin vuodelle 2023.

– Moni toimija tarjosi yhteisöllistä asumista aiemman pelkän palveluasumisen sijaan. Nämä yhdistelmäpaikat ovat lisääntymässä ja ikäihmisten kannalta hyvä ratkaisu. He voivat jatkaa tutussa ympäristössä, jos täytyy siirtyä raskaampien palvelujen piiriin, Helminen kertoo.

Lyhytaikaisia palveluja tuottaa yhteensä 10 eri toimijaa, joista yksi on uusi. Lyhytaikaiseen hoitoon tarjottiin 133 paikkaa, mikä on 89 enemmän kuin tänä vuonna.

Lisätietoja

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen, p. 044 4794 4003, niina.kaukonen@etelasavonha.fi

Palvelupäällikkö, yhteiset ikääntyneiden palvelut Niina Helminen, p. 044 794 4002, niina.helminen@etelasavonha.fi