Siirry sisältöön
Uutiset

Suurentuneen lintuinfluenssatartunnan riskissä olevia aletaan rokottamaan

Julkaistu: 2.7.2024, klo 15:35

Harmaa sepelkyyhky lähikuvassa taustalla vihreä puisto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Ruokavirasto ovat laatineet suositukset lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan vain niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

EU:n yhteishankinnan kautta koko Suomeen on hankittu 10 000 ihmisen rokottamiseen tarvittavat rokoteannokset. Etelä-Savon alueen osuus on vain noin sadan hengen suuruinen.

– Etelä-Savossa ei ole juurikaan turkistarhauksen ammattilaisia, joka on suurin lintuinfluenssarokotteen kohderyhmä. Meillä tärkeimmät kohderyhmät ovat virkaeläinlääkärit ja suurten kanaloiden työntekijät. Tässä ei ole siis kyse joukkorokotuksista, koska rokotteita on hyvin rajallisesti, Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.

Hyvinvointialueet toteuttavat rokotukset alueillaan maksutta. Eloisan alueella rokotukset ovat käynnistyneet Mikkelissä, Pieksämäellä, Savonlinnassa, Juvalla, Kangasniemellä ja Mäntyharjussa.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen, viimeistään syyskuun lopussa.

Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa. Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Lintuinfluenssavirus tarttuu kuitenkin heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin.

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen tänä vuonna.

Rokottautuminen Etelä-Savossa

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan seuraaville kohderyhmille:

  • turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
  • siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
  • sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Kohderyhmiin kuuluva 18 vuotta täyttänyt voi hakeutua Eloisan rokotusvastaanotolle alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ensimmäinen annos tulee ottaa jo heinä-elokuussa. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen, viimeistään syyskuun lopussa.

Sähköinen ajanvaraus rokotusvastaanotolle

Rokotusvastaanotolle voit sähköisesti varata ajan Mikkeliin ja Savonlinnaan. Siirry nettisivulle etelasavonha.fi ja valitse Digitaaliset palvelut .

Valitse Kuntakohtaisissa palveluissa Mikkeli tai Savonlinna ja sitten Terveydenhuollon ajanvarauksista siirry Kansalaisen terveyspalveluun.

Tunnistaudu sähköisesti ja valitse Ajanvaraukset ja Varaa uusi aika. Terveyspalvelujen kohdalta löydät Rokotusvastaanoton. Täytä tiedot, valitse aika ja kirjoita ajanvarauksen lisätietoihin Lintuinfluenssarokotus ja kohderyhmäsi.

Rokotusvastaanotolle Terveysneuvon kautta

Voit varata rokotusajan lintuinfluenssarokotteelle Terveysneuvon kautta Mikkeliin, Pieksämäelle, Savonlinnaan, Juvalle, Kangasniemelle tai Mäntyharjuun.

Terveysneuvon chatin löydät OmaEloisa-sovelluksesta tai nettisivuilta etelasavonha.fi.

Terveysneuvoon voit myös soittaa, katso paikkakuntakohtaiset Terveysneuvon puhelinnumerot tästä .

Lisätietoa lintuinfluenssasta ja rokotteesta THL:n sivuilla:

Lintuinfluenssarokote: https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/lintuinfluenssarokote

Mikä on lintuinfluenssa? https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/lintuinfluenssa

THL:n tiedote lintuinfluenssarokotusten alkamisesta: https://thl.fi/-/lintuinfluenssarokotukset-alkavat-rokotetta-tarjotaan-niille-joilla-on-suurentunut-riski-saada-tartunta