Siirry sisältöön

Asiakas- ja potilasmaksut

Tutustu Eloisan asiakasmaksuhinnastoon sekä asiakasmaksujen alentamiseen tai perimättä jättämiseen liittyviin ohjeisiin.

Asiakas- ja potilasmaksut

Kotihoidon tavoitteena on tukea toimimistasi kotiympäristössäsi toimintakyvyn heikkenemisen jälkeen.

Uutena kotihoidon asiakkaana aloitat arviointijaksolla. Arviointijakso kestää enintään neljä viikkoa ja sen aikana selvitämme yhdessä mahdollisuuksia vahvistaa toimintakykyäsi tai kuntoutumistasi sekä palveluiden tarvettasi. Arviointijakson voimme toteuttaa myös arkikuntoutusjaksona.

Jos arviointijakson jälkeen tilanne on se, ettet selviydy arkielämän toiminnoista tai sairautesi kotihoidosta itsenäisesti, tukipalveluiden, omaisten tai muiden palvelujärjestelmien avulla, jatkat kotihoidon asiakkaana. Kotihoidon käyntien määrä, aikataulu ja sisältö suunnitellaan vastaamaan tarvettasi. Palvelu voi sisältää sairaanhoitoa, kuntoutusta ja arjen toimiin liittyvää huolenpitoa. Kotihoitoa tuetaan arjen tukipalveluilla.

Tilapäinen kotisairaanhoito

Tilapäinen kotisairaanhoito tarkoittaa kotonasi tapahtuvaa sairaanhoitopalvelua, jota saat harvemmin kuin kerran viikossa tai lyhyemmän ajan kuin kaksi kuukautta.

Tutustu myös kotihoidon videoihin

Mitä on kotihoito Etelä-Savon hyvinvointialueella
Turvallisesti kotona Etelä-Savossa!
Myö yhessä – kotona asuvan tukena

Toimi näin

Jos haluat hakea kotihoitoa, ota yhteyttä ikääntyneiden asiakasohjaukseen. Ikääntyneiden asiakasohjauksen tavoitat puhelimitse tai sähköisesti chatissa ja kiireettömällä yhteydenottopyynnöllä, jotka löydät Eloisan verkkosivuilta.

Voit hakea palvelua myös täyttämällä iäkkäiden palvelujen hakemuksen Eloisan verkkosivuilla.

Jos olet arjessasi kohdannut ikääntyneen, joka mielestäsi hyötyisi tästä palvelusta, voit tehdä hänestä Huoli-ilmoituksen (Yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen) Eloisan verkkosivuilla.

Yhteystiedot

Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotihoito on tarkoitettu ikääntyneille, pääasiassa yli 65-vuotiaille.

Kotihoidon asiakkuus edellyttää ammattilaisen tekemää palvelutarpeenarviota.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotiin annettavat palvelut ja kotisairaanhoito. Kotiin annettaviin palveluihin kuuluvat hoiva ja huolenpito, asiakkaan tukeminen arjessa suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota asiakas saa tilapäisesti kotonaan sairautensa hoitamiseksi. Kotihoitoa voi tarvittaessa saada kaikkina vuorokaudenaikoina.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat esimerkiksi tarvittavan hoidon määrä sekä asiakkaan tulot ja mahdollinen sotainvaliditeetti.