Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Tuen tarkoituksena on turvata toimeentulo, edistää itsenäistä suoriutumista ja tukea erityisissä tai poikkeuksellisissa tilanteissa.

Hae ensisijaisesti ensin perustoimeentulotukea Kelasta.
Voit kuitenkin tehdä hakemuksen sosiaalitoimelle täydentävästä tai ehkäisevästä toimeentulotukea ennen Kelan päätöstä. Sosiaalitoimi ottaa hakemuksesi käsittelyyn pääsääntöisesti vasta kun Kela on ratkaissut perustoimeentulotuen hakemuksen.

Toimi näin

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea sähköisesti, jos sinulla on käytössäsi verkkopankkitunnukset. Lomakkeen löydät sähköisen asioinnin alta oman kuntasi kohdalta. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa kirjallisen hakemuksen sosiaalipalveluihin, jossa kerrot, mihin tarkoitukseen tukea haet. Toimita tiliotteet perheenjäsentesi kaikista tileistä (koti- ja ulkomaan) viimeisen 2 kuukauden ajalta ja sellaiset tositteet, joiden katsot olevan hyödyllisiä asian käsittelemisen kannalta.

Yhteystiedot

Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.

Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea alueen sosiaalihuollosta sen jälkeen, kun hän on ensin saanut Kelasta päätöksen perustoimeentulotuesta. Hakemuksen voi jättää Kelaan samalla, kun hakee perustoimeentulotukea. Toimeentulotuesta saa päätöksen viimeistään seitsemän arkipäivän kuluessa. Jos tilanne on kiireellinen, päätöksen voi saada jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.

Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin.

Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.